Newsflash
REUNIUNI

Factorii de risc și cauzele bolii hemoroidale, în discuție live cu specialiștii

de Florentina Ionescu - iul. 13 2022
Factorii de risc și cauzele bolii hemoroidale, în discuție live cu specialiștii

Șef lucr. dr. Remus Sebastian Șipoș, medic primar Medicină de Familie, și invitații săi au răspuns aseară live întrebărilor venite din partea internauților. Tema webinarului WebMed a fost boala hemoroidală.

Orice tulburare în anatomia canalului anal duce la apariția patologiei numite boala hemoroidală. La modul ideal, pentru medici ar fi să reușească tratamentul pacientului cu boală hemoroidală până ca acesta să facă pasul către medicul chirurg. Astfel, de dorit ar fi ca actul chirurgical să fie cel de ultimă instanță și să respecte indicațiile foarte clare care sunt în ghiduri. 

WebMed 2: boala hemoroidală 

invitati webinar boala hemoroidala

Tocmai de aceea, accentul în cadrul webinarului a fost pus pe măsurile ce ajută la prevenirea instalării bolii hemoroidale, ce țin atât de o alimentație echilibrată, cât și de evitarea sedentarismului. Aceste informaţii și multe altele pe tema bolii hemoroidale au fost transmise în cadrul celui de-al doilea episod din seria de webinarii WebMed, organizate de Viaţa Medicală şi MedicHub, cu sprijinul Recordati

Factorii de risc 

Marți, 12 iulie, de la ora 18:00, a avut loc al doilea webinar WebMed din seria dezbaterilor live organizate de Viaţa Medicală şi MedicHub. Întâlnirea de aseară între specialişti a urmărit să promoveze un conţinut medical de actualitate către persoanele interesate să afle cauzele, opțiunile de terapie și pericolele ascunse ale bolii hemoroidale.

Invitați în dialog cu medicul de familie dr. Sebastian-Remus Șipoș au fost: dr. Sorin Sorlea, chirurg specializat în proctologie, dr. Ilie-Marius Ciorba, gastroenterolog, și Mirela Pribac Cingolani, nutriționist-dietetician. Aceștia au răspuns, timp de două ore, întrebărilor adresate în direct pe platforma webinarului.

„Atunci când avem factori de risc pentru o boală hemoroidală, trebuie să fim foarte atenți la factorii care favorizează. Sunt atât de mulți: șezutul prelungit, sedentarismul, obezitatea, constipația cronică – care sunt, practic, cei mai frecvenți. Trebuie să recunoaștem că devenim o societate din ce în ce mai sedentară”, a atras atenția asist. univ. dr. Marius Ilie Ciorba, medic primar Gastroenterologie, din Târgu Mureș.

Marius Ciorba

Și dieteticianul, atunci când vorbim de patologia digestivă, are un cuvânt de spus, mai ales în ceea ce privește starea de sănătate a pacientului predispus la hemoroizi. Mirela Pribac Cingolani, nutriționist-dietetician din Târgu Mureș, a ținut să sublinieze cât de important este ca pacientul cu boală hemoroidală să știe cui să se adreseze pentru a trata această problemă.

„Eu zic că – de primă intenție – se poate adresa oricui din echipa interdisciplinară, fie medicului de familie, care poate deja să evalueze dacă acolo este necesară o evaluare a unui medic specialist. Chiar și noi, în nutriție și dietetică, atunci când facem o anamneză care este foarte detaliată (...), ajungem și acolo unde e durerea. «Ce te doare? Care e problema?» Și de fiecare dată când vedem pacienți cu orice gen de tulburare a tractului gastrointestinal (...), atunci și noi ne gândim cum am putea să ușurăm colegului specialist gastroeneterolog”, a spus Mirela Pribac Cingolani.

Cât de mult contează stilul de viață 

Pe lângă ceilalți factori de risc care pot cauza boala hemoroidală ori patologia la nivelul tractului gastointestinal – alimentație, obezitate, sedentarism – nutriționistul-dietetician a adăugat că tractul nostru gastrointestinal este acea parte anatomică prin care trec de cel puțin trei ori pe zi alimentele pe care le consumăm. Pe acolo trec de și mai multe ori pe zi lichidele pe care le consumăm. 

Mirela Pribac

„Pentru a ajuta stilul de viață și pentru a susține o alimentație sănătoasă, un bol fecal sănătos se formează cu apă, fibre și, bineînțeles, există acea parte oarecum determinantă genetic și în boala hemoroidală, la fel ca în multe altele; avem peristaltismul – foarte important, care are și el multe implicații. De ce avem un peristaltism mai problematic și de ce îl avem accelerat în alte situații? Și toate astea converg cumva și la compoziția microbiomului intestinal, pentru că, pe lângă alimentele care trec pe acolo, lichidele care trec pe acolo, motilitatea tractului gastrointestinal, avem o „pădure tropicală” de bacterii intestinale cu rol foarte important în formarea bolului fecal și în evacuarea acestuia”, a completat Mirela Pribac Cingolani.

Șef. lucr. dr. Sorin Sorlea, medic primar Chirurgie generală, cu competență în proctologie, a avut o prezentare deosebit de interesantă, în care a răspuns la întrebările adresate live pe platforma webinarului pe evenimente.medichub.ro.

Acesta a amintit că, de obicei, pacienții se prezintă la medic cu trei mari simptome: hemoragia, prolapsul hemoroidal, tromboza hemoroidală. Acestea sunt, în mare parte, cele trei supărări ale pacienților. 

dr sorin sorlea

„În primul rând trebuie să stabilim care e cauza bolii hemoroidale, este foarte important să avem un diagnostic și de aceea multor pacienți li se pare puțin deplasat să le cerem ceva în plus, în afara examinării inițiale sau a examinării de rectoscopie. Adică să cerem [să facă] o colonoscopie, să cerem o ecografie abdominală. Dar sunt foarte importante, pentru că, de cele mai multe ori, boala hemoroidală este o boală care nu pune viața pacientului în pericol. Rare sunt cazurile în care un pacient ajunge să fie anemic din cauza sângerărilor repetate. Există și astfel de cazuri, dar sunt rare. Dar de cele mai multe ori trebuie exclusă o altă cauză, care poate pune viața pacientului în pericol, de exemplu o tumoră asociată bolii hemoroidale. Asta nu e un caz rar”, a arătat dr. Sorin Sorlea.

Medicul chirurg a ținut să precizeze că boala hemoroidală poate avea cauze multiple, ea poate fi asociată în anumite situații cu un neoplasm. De multe ori se întâmplă ca boala hemoroidală să fie asociată cu un neoplasm al tubului digestiv, un neoplasm rectal sau chiar un neoplasm  situat mai sus pe colon.

„De cele mai multe ori se întâmplă ca boala hemoroidală să aibă o cauză legată de creșterea presiunii intraabdominale, obezitate, ciroză, o circulație colaterală dezvoltată, o altă patologie care să facă să crească presiunea intraabdominală – ascita, prezența unei tumori intraabdominale sau chiar o stare fiziologică cum este sarcina”, a conchis medicul Sorin Sorlea, cu competență în proctologie. 

Puteţi urmări înregistrarea webinar-ului WEBMED 2 cu tema „Boala hemoroidală - cauze, terapie, pericole ascunse” la acest link: bit.ly/3NZRPjb

Webinariile WebMed sunt organizate de Viața Medicală și MedicHub în parteneriat cu Enayati Medical City și urmăresc să promoveze un conţinut medical de actualitate către persoanele interesate de sănătate, prevenţie și stil de viaţă sănătos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe