Newsflash
OPINII

Reglementări privind telemedicina

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 21 2022
Reglementări privind telemedicina

Începând cu 15 septembrie a.c., telemedicina a fost reglementată oficial, prin intermediul legii. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le avem în vedere în acest sens.

foto PixabayPrintre serviciile medicale care fac obiectul telemedicinei se numără: consultaţiile care au ca scop stabilirea diagnosticului; monitorizarea preventivă; interpretarea rezultatelor unor investigaţii medicale; stabilirea conduitei terapeutice; serviciile de teleexpertiză care presupun schimbul de opinii medicale între medici; serviciile de teleasistenţă, care presupun integrarea în timp real a unor date, informaţii ori opinii ale unor profesioniști din sfera sănătăţii, cu scopul efectuării unor proceduri medicale; serviciile de telepatologie și cele de telemonitorizare.

Condiţii de furnizare a serviciilor

Referitor la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească unităţile care pot asigura asistenţă medicală la distanţă, avem în vedere: asigurarea infrastructurii, a personalului care utilizează tehnologia informaţiei și comunicaţiilor, procedurilor și mecanismelor adecvate pentru utilizarea în mod securizat a platformelor audio sau video, a reţelelor de cablu, fibră optică, radio sau satelit; instruirea profesioniștilor din domeniul sănătăţii pentru utilizarea sistemelor și platformelor de comunicare și transmisie de date; arhivarea și securizarea tuturor informaţiilor și documentelor de la pacient sau a documentelor rezultate în urma serviciului medical furnizat prin telemedicină, într-un dosar electronic de sănătate al pacientului, cu respectarea termenelor de păstrare a acestora potrivit prevederilor Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată; informarea pacientului cu privire la dreptul medicului de a decide în ceea ce privește oportunitatea furnizării/continuării serviciului medical prin telemedicină, respectiv a necesităţii efectuării serviciului medical faţă în faţă.

Consimţământul pacientului este obligatoriu

Mai mult decât atât, este necesar consimţământul expres al pacientului cu privire la accesarea serviciilor de telemedicină, singura excepţie fiind sfera urgenţelor.

Dovada în acest sens se poate face prin orice mijloc de probă, deci poate fi un formular completat online, un e-mail, o înregistrare telefonică și așa mai departe. Ceea ce este important este să fie expres, adică să fie exteriorizat în mod special pentru acordarea serviciilor de medicină.

Un element important în final: trebuie să existe un registru de consultaţii/fișa pacientului unde sunt consemnate, după caz, următoarele informaţii: raportul privind efectuarea consultaţiilor/serviciilor medicale la distanţă, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat; data și intervalul orar în care acestea au fost efectuate; prescripţia medicală și actele eliberate ca urmare a serviciului de telemedicină; identitatea personalului medical care participă la serviciul de telemedicină; incidentele tehnice survenite în timpul serviciului de telemedicină, dacă este cazul.

Citiți și: Drepturile persoanelor cu dizabilităţi, o prioritate mondială

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe