Newsflash
Internaționale

Reformele de pregătire pentru următoarea pandemie nu trebuie întârziate

de L. Budin - mai 23 2023
Reformele de pregătire pentru următoarea pandemie nu trebuie întârziate

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a solicitat statelor membre să realizeze reformele necesare pentru pregătirea în vederea următoarei pandemii.

Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a mai cerut națiunilor să onoreze un angajament anterior privind creşterea finanţării agenţiei sanitare a ONU. 

La reuniunea anuală a OMS, la Geneva, la câteva săptămâni după încheierea stării de urgenţă la nivel mondial asociată COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că este momentul ca negocierile pentru prevenirea următoarei pandemii să avanseze, informează Reuters și Agerpres.

Această problemă nu poate fi evitată”, a spus directorul OMS într-un discurs adresat statelor membre ale organizaţiei. 

El a avertizat că următoarea pandemie ar putea oricând „să bată la uşă”. Reuniunea anuală a OMS, care se desfăşoară timp de zece zile şi coincide cu aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea OMS, va aborda subiectul provocărilor sanitare globale, inclusiv reacția la viitoarele pandemii.

Cele 194 de state membre ale OMS negociază în prezent reforme la normele obligatorii care stabilesc obligaţiile acestora în eventualitatea unei urgenţe globale de sănătate şi schiţează un tratat mai cuprinzător privind pandemiile, care urmează să fie ratificat anul viitor.

Ţările urmează, de asemenea, să dezbată bugetul OMS pentru 2024 - 2025, care include majorări ale taxelor anuale ale statelor membre.

Statele membre vor mai discuta despre accesul la servicii medicale de bază pentru cei 8 miliarde de cetăţeni ai lumii.

Antonio Guterres, secretar general al ONU, a declarat la începutul reuniunii anuale a OMS că războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres în ce priveşte sistemul global de sănătate.


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe