Newsflash
Știri

Reacția CMR după negocierea cu CNAS cu privire la Contractul-cadru 2021-2022

de Florentina Ionescu - mar. 31 2021
Reacția CMR după negocierea cu CNAS cu privire la Contractul-cadru 2021-2022

Colegiul Medicilor din România a transmis luni un comunicat în care subliniază că „Viitorul activității medicale din România nu poate fi negociat în 3 ore”.

„«Am notat, vom analiza. Avem 3 ore. Timpul a expirat». 3 ore pentru aproximativ 45.000 de medici. Acesta este timpul alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) negocierilor Contractul-cadru cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România. INADMISIBIL!”, arată CMR într-un comunicat remis redacției.

colegiul medicilor 29 martie

Contractul-cadru (CoCa) ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate NU poate fi negociat cu reprezentanți ai CNAS care NU dau dovadă de interes pentru identificarea unor soluții concrete la probleme majore ale sistemului sanitar și ale medicilor, explică reprezentanți Colegiului.

Colegiul Medicilor din România (CMR), forul reprezentativ al profesiei medicale din țară, a fost invitat în 29 martie 2021 la o negociere cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe marginea viitorului Contract-cadru (CoCa) 2021-2022.

CMR menționează că CNAS a stabilit în mod unilateral un program de consultări cu asociațiile profesionale și patronatele din asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate și spitale.

V-ar putea interesa și: CMR, precizări referitoare la modificările pe anumite reglementări în privința activității medicale 

Pentru procesul de negociere cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România a fost alocat un interval unic de timp de 3 ore pentru parcurgerea a 168 de pagini de contract destinate organizării activității medicale din asistența medicală primară, ambulatoriu, spital, asistența medicală de urgență, îngrijirile la domiciliu, acordarea îngrijirilor paliative. 

Negocierea condițiilor contractuale

Întâlnirea dintre reprezentanții CMR și CNAS presupunea negocierea condițiilor contractuale, în vederea derulării Contractului-cadru, pornind de la direcțiile de acțiune prioritare specifice fiecărui segment al sistemului medical aflat în contract cu CNAS, direcții mandatate de către Consiliul Național al CMR.

Mesajul Președintelui CMR în deschiderea întâlnirii a fost:

„Vă mulțumim pentru invitația de a participa la aceste negocieri, înțelegem situația specială de acum, de a negocia pe proiectul dvs., dar în viitorul apropiat sperăm să participăm la elaborarea proiectului de Contract-cadru, înainte de apariția lui publică,  în calitatea noastră de parteneri cu drepturi egale în acest proces. De asemenea, în viitorul apropiat dorim să discutăm mai mult despre independența în exercitarea profesiei de medic, să discutăm despre reducerea presiunii financiare, care nu ar trebui să influențeze în niciun fel decizia noastră profesională și nici relația medic-pacient. Trebuie să discutăm despre o implicare mai redusă a medicului în relația asigurat-asigurator (CNAS), iar activitatea medicală trebuie să fie mai puțin dependentă de buna funcționare a SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), deoarece timpul este prețios și acesta trebuie folosit pentru desfășurarea în condiții cât mai bune a actului medical”.

Daniel_Coriu-1-960x675
Prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR

 

Nu a existat interes pentru negocieri

Din nefericire, explică reprezentanții CMR, echipa CNAS nu a dat dovadă de interes pentru negocieri, iar aproape la fiecare chestiune ridicată, răspunsul echipei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost „Am notat, vom analiza”.

„Timpul insuficient alocat discuțiilor privitoare la viitorul sistemului medical din România nu a permis parcurgerea tuturor prevederilor contractuale stipulate de Contractul-cadru și pentru care reprezentanții CMR au fost mandatați să negocieze. Din punctul de vedere al CMR, negocierile nu au decurs așa cum ar presupune în mod firesc o relație contractuală între doi parteneri cu drepturi egale”, se arată în același comunicat.

Lipsa de asumare a unor decizii ferme referitoare la modificările solicitate de către CMR, care ar fluidiza traseul pacientului în sistemul medical românesc și ar reduce birocrația zdrobitoare existentă în acest moment, a contribuit la epuizarea rapidă a celor 3 ore alocate negocierilor.

Echipa CMR a întâlnit o echipă CNAS fără deschidere la argument sau la negocieri, care a lăsat impresia că dorește un contract de adeziune, nu un contract civil între două părți cu drepturi și obligații egale.

„Având în vedere faptul că pe nici unul dintre elementele luate în discuție nu s-a convenit formula finală, CMR consideră că întâlnirea de astăzi (luni – n.red.) nu a întrunit condițiile de a fi considerată negociere pentru a îndeplini exigențele Legii 95 și ale altor acte normative în vigoare. Însă, în încercarea de a debloca situația, CMR va trimite către CNAS toate documentele aferente, în format scris, pe cale oficială, pentru ca acestea să fie cu adevărat analizate”, potrivit sursei citate.

Deși CNAS a refuzat categoric o nouă rundă de negocieri în vederea parcurgerii și finalizării discuțiilor asupra prevederilor CoCa, CMR își exprimă speranța că se va reveni asupra acestei decizii și așteaptă invitația oficială la o nouă discuție.

Totodată, CMR subliniază că, la momentul actual, peste 45.000 de medici din toate specialitățile își desfășoară activitatea și sunt impactați conform prevederilor acestui Contract-cadru, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate.

În plus, CMR precizează că CNAS a elaborat unilateral acest contract pentru perioada 2021-2022, fără consultarea prealabilă a Colegiului Medicilor din România, așa cum este prevăzut legal.

Reprezentanții Colegiului amintesc și că CMR are dreptul de negociere al acestui contract în conformitate cu Legea 95/2006 și Statutul Medicilor din România.

Obiectivele strategice ale CMR sunt:

  1. Accesul pacienților din România la servicii medicale de calitate
  2. Independența profesională a medicului
  3. Debirocratizarea și eficientizarea sistemului medical

Echipa de negociere din partea CMR-ului la negocieri a fost condusă de către prof. dr. Daniel Coriu, Președintele CMR.

La întâlnire au mai fost prezenți, din partea CMR, dna dr. Valeria Herdea, Vicepreședinte și responsabil de Comisia economico-socială și de asigurări de sănătate, dna Nicoleta Popescu, avocat CMR, iar online au participat dl dr. Gheorghe Borcean, Vicepreședinte Comisia jurisdicție, dl dr. Călin Bumbuluț, Vicepreședinte Comisia profesional-științifică și dl dr. Gindrovel Dumitra, Secretar General CMR.

Solicitări pentru optimizarea serviciilor medicale

Totodată, reprezentanții CMR au făcut precizări suplimentare în acest sens. In vederea eficientizarii si optimizarii serviilor medicale acordate pacientilor s-a solicitat:

1. Plata capitatiei la inscrisi

Lista pacienti:  minim 800 inscrisi

Lista pacienti:  optim 1800 persoane inscrise 

2. Procent per capita (PC) 50% : per serviciu (PS) 50%

Situatie actuala:

 - 35% dintre cabinetele medicale sunt in situatia de a se inchide in viitoarele 6 luni

 - fenomenul imbatranirii populatiei medicale: >25% dintre medicii de familie au peste 60 de ani, >5% au peste 65 ani

- 340 localitati fara medic de familie

- >2000 de medici de familie lipsa in sistem

- vanzari de praxis pentru ca nu se pot sustine financiar (plata asistenti medicali, utilitati, echipamente de protectie)

3. Reducerea penalitatilor pentru medici (control administrativ: CNAS, control act medical: CMR)

  • Medicul este penalizat conform contractului-cadru cu penalitati de la a-z, aa'-l'
  • CNAS are atat drepturi cat si obligatii=penalitati la adresa personalului medical
  • Introducerea penalitatilor pentru CNAS daca nu se achita obligatiile asumate contractual

4. Preventia primara: Gravida si lauza neasigurate trec in pachet de baza

- baza de date ANF, corelata cu baza de date ANAF, fara ca acest aspect sa impiedice posibilitatea acordarii de servicii medicale gravidelor si lauzelor cu o situatie economico-sociala precara

5. Debirocratizare: formulare electronice pentru concedii medicale, retete de orice tip, inclusiv TAB III, retete oncologice, bilete de trimitere, analize, Scrisoare Medicala, SIUI functional cu validari pacienti in timp real (ex: in Maternitate in vederea decontarii serviciilor medicale, ingrijirea nou-nascutului se raporteaza utilizand un nr de identificare alocat de Maternitate. In momentul eliberarii Certificatului de nastere, CNP poate inlocui nr. alocat de Maternitate)

6. Prescriere medicatie: Reteta simplificata: cod boala, DCI, doza, nr. zile, administrare. Se elimina: ,*, liste, procente compensare (probleme SIUI)

7. In ultimii 20 de ani medicii de familie nu au avut vacante mai mult de 5 zile/an, ceea ce conduce la sindromul de burn-out, nu exista posibilitatea de a te imbolnavi, de a naste copii etc pentru ca lipsesc inlocuitorii

Asistenta medicala primara a subventionat in anul 2020 sistemul medical cu 1000 eur/luna/cabinet medical-fonduri investite in Echipamente de protectie, dezinfectanti, biocide pentru a asigura primirea pacientilor in cabinete si a sigura continuitatea asistentei medicale

-11.000 x 1000 eur x 12 luni= 132.000.000 eur subventie pentru sistemul medical

Impovararea birocratica a personalului medical suprapusa cu pandemia, imbatranirea personalului, lipsa de grija a sistemului fata de personalul medical ceea ce conduce la distrugerea sistemului medical.

CNAS are 2 bunuri majore:

  1. Personalul medical aflat in relatii contractuale cu CNAS (capital uman, inteligent, pregatit, implicat)
  2. FNUASS=capital material - care ajunge la/in CNAS daca punctul 1 functioneaza

11.000 medici de familie ingrijesc 18.000 000  de romani=asistenta medicala de prim contact=Zidul in fata spitalelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe