Newsflash
Știri

CMR, precizări referitoare la modificările pe anumite reglementări în privința activității medicale

de Dorina Novac - mar. 29 2021
CMR, precizări referitoare la modificările pe anumite reglementări în privința activității medicale

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a făcut câteva clarificări cu privire la cele mai recente discuții aferente modificărilor pe anumite reglementări în privința activității medicale, precum și cu privire la rolul medicului.

Danile Coriu
Sursă imagine: Daniel Coriu // Facebook

„Încă din luna octombrie 2021, când am preluat mandatul la conducerea Colegiului Medicilor din România, s-au primit mai multe cereri din partea membrilor noștri, medici care îngrijesc pacienții cu SARS-CoV-2 , cereri venite chiar și din partea unor colegi de-ai noștri care între timp, din nefericire, au murit din cauza acestei infecții. Erau solicitări legate de lărgirea competențelor medicilor care tratează infecțiile cu SARS-CoV-2. Aceasta, în condițiile în care nu există un medic specialist strict în boala COVID-19, cu un aflux foarte mare de pacienți în anumite perioade, iar unii medici erau reticenți în fața riscului de a-și depăși competențele reglementate prin Legea 95/2006”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu într-un comunicat.

El a menționat că aceste modificări cerute Ministerului Sănătății de către Colegiul Medicilor din România (CMR), aduc mai ales clarificări necesare desfășurării activității medicale în conformitate cu situația pandemică pe care o traversează România și lumea toată.

„Aici vorbim despre respectarea strictă a unei competențe, iar acum, când spitalele sunt pline și avem colegi din alte specialități – nu neapărat boli infecțioase – care trebuie și sunt nevoiți să trateze pacienți infectați cu SARS-CoV-2, este corect și firesc ca acest serviciu să se regăsească într-un cadru legal. Este o modificare așteptată de 10 luni. Vorbim de specialități înrudite medical, care au un trunchi comun de pregătire în rezidențiat, nu de orice fel de specialitate, lucru extrem de important ce trebuie precizat”, a adăugat acesta.

Președintele CMR  a mai subliniat că atunci când medicii tratează COVID-19 trebuie să cunoască această boală și să fie capabili și responsabili din punct de vedere profesional.

„De asemenea, vă transmit dumneavoastră, colegilor mei medici: Colegiul Medicilor din România, lucrează pentru ca profesia medicală să se desfășoare într-un cadru corect, atât pentru dumneavoastră, medici, cât și pentru pacienți. Pe dumneavoastră, stimați pacienți, vă asigur și sunt convins că aveți în corpul medical al României oameni responsabili, oameni care își iubesc meseria și vor să facă bine”, a mai scris prof. dr. Daniel Coriu.

Acesta mai spune să îngrijirea pacienților trebuie să se facă în condiții foarte bune, cu respectarea protocoalelor și ghidurilor în vigoare, cu responsabilitate și empatie.

„În orice moment, însă, în care vor exista derapaje grave din partea unor medici față de pacienți, vă asigur că nu voi ezita să îmi spun public părerea și să luăm măsuri în conformitate cu statutul și reglementările în vigoare. (...) Trăim vremuri grele și doar în înțelegere, corectitudine și respect reciproc, cu empatie unii față de ceilalți, putem depăși această perioadă grea, pe care vă asigurăm că nimeni nu și-a dorit-o”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe