Newsflash
Interviuri

Răzvan Pascu: „Cele mai multe întrebări le primesc de la turiștii care merg în Tanzania”

de Dr. Laura Davidescu - iun. 24 2022
Răzvan Pascu: „Cele mai multe întrebări le primesc de la turiștii care merg în Tanzania”

Cunoscutul antreprenor în turism consideră Medicina de călătorie un domeniu bine-venit, mai ales că tot mai mulţi oameni aleg să exploreze locuri mai puţin bătătorite.

274393344_5703626123000032_5329496671063358295_n

Când merg în destinaţii unde știu că apa nu este tocmai cea mai curată, de exemplu ţări africane, cum ar fi Tanzania, evit să mă spăl pe dinţi cu apa de la robinet și utilizez apă îmbuteliată și nici nu beau băuturi cu gheaţă.

Aţi apelat vreodată la un specialist în Medicina de călătorie?

Nu am apelat mai mult decât să merg să mă vaccinez împotriva hepatitei, febrei galbene sau a febrei tifoide și să mi se prescrie pastile de malarie pentru anumite ţări.

Ce informaţii vă cer turiștii pe care îi însoţiţi în călătorii?

Cele mai multe întrebări despre vaccinuri le primesc de la grupurile pentru circuitul nostru în Tanzania. De-a lungul timpului, eu mi-am făcut mai multe vaccinuri; am multe pagini completate în carnetul acela galben de vaccinare ce ţi se mai cere în unele ţări (de exemplu, când tranzitezi două ţări africane), însă nu consider că eu sunt un exemplu. Mereu recomand o discuţie cu medicul înainte de a lua o decizie într-o direcţie sau alta.

V-aţi confruntat cu probleme de sănătate acute ale turiștilor? Cum aţi procedat?

Deși nu se vede pe social media, sunt obișnuit să întâmpinăm tot felul de situaţii mai mult sau mai puţin plăcute în timpul călătoriilor. Am avut un caz când mai mulţi turiști au răcit puternic de la aerul condiţionat, iar vasul de croazieră pe care ne aflam rămăsese fără medicamente, la fel ca noi, cei din grup. Altădată, o doamnă a căzut și și-a luxat umărul, dar noroc că era ultima zi de excursie – a mers acolo la medic, iar apoi a fost operată acasă. Am avut și cazuri când turiștii au ieșit fals-pozitivi la COVID la destinaţie și a trebuit să ne „luptăm” cu autorităţile din ţara respectivă, să demonstrăm contrariul. Am avut și o turistă mușcată de maimuţă în Bali, și a trebuit să o ducem la spital pentru injecţie antirabică, un picior rupt prin SUA sau un disconfort mai acut la stomac în Dominicană. Nimic sever, însă căutăm să fim întotdeauna preventivi și oricum avem asigurare bună de călătorie. Foarte multe informaţii am aflat și de la medicii care călătoresc cu mine prin lume în toate excursiile pe care le organizez.

Ce aţi sfătui un turist care pleacă într-o destinaţie exotică cu care nu este familiarizat?

În primul rând, să-și pregătească organismul pentru drumul lung ce va urma și, bineînţeles, pentru simptomele unui posibil jet lag. Apoi, deși cele mai multe resorturi oferă restaurante cu meniu divers, este bine să ţinem cont de nevoile corpului nostru, mai ales dacă ne dorim să gustăm din gastronomia locală – de exemplu, să ţinem cont că diverse mâncăruri pe care le găsim prin locuri exotice ne pot produce indigestii acute și diaree. Bineînţeles, să nu uite de protecţia solară, medicamentele uzuale, săruri de rehidratare, teniși de apă (mai ales dacă se merge la ocean) și orice alte lucruri de care știu că au nevoie în mod curent.

Aveţi cu dv. o trusă de prim ajutor în călătorii? Ce conţine?

Am o trusă cu de toate, de la antibiotice la pastile de rău de mișcare, de dureri antiinflamatoare, spray sau creme cicatrizante, spray anti-ţânţari, creme împotriva arsurilor etc. Îmi iau mereu o mică farmacie cu mine nu atât pentru uzul propriu, cât preventiv, poate cineva din grupul de turiști ar putea avea nevoie. De asemenea, sunt mulţi medici care călătoresc cu mine în mod frecvent.

Faceţi-ne un top al destinaţiilor cu riscuri pentru sănătate.

Eu sunt foarte prudent și nu consider că o destinaţie e neapărat mai riscantă decât alta atât timp cât ai grijă ce mănânci, te speli des pe mâini, te dezinfectezi, nu duci mâna la ochi/nas/gură dacă știi că ești murdar și așa mai departe, de altfel reguli de bun-simţ, nu ceva ieșit din comun. Când merg în destinaţii unde știu că apa nu este tocmai cea mai curată, de exemplu ţări africane, cum ar fi Tanzania, evit să mă spăl pe dinţi cu apa de la robinet și utilizez apă îmbuteliată și nici nu beau băuturi cu gheaţă. Totodată, le recomand turiștilor care sunt mai sensibili la stomac să evite sosurile și să mănânce carnea și peștele cât mai bine făcute.

Nu în ultimul rând, în destinaţiile de plajă unde știu că soarele este foarte puternic, cum ar fi Zanzibar, Maldive sau Seychelles, recomand întotdeauna protecţia solară cât mai mare și evitarea expunerii la soare între orele 12:00 și 16:00. Știu că uneori este greu de respectat și mai ușor este de recomandat; îmi amintesc că am avut într-un grup inclusiv un medic care s-a ars pe spate în Zanzibar de la trei ore de plimbat pe plajă (cu soarele în nori) fără cremă de protecţie.

Care sunt destinaţiile turistice la modă în acest an?

Ca în fiecare an, există două tipuri de destinaţii „la modă”: cele noi, care până nu demult nu erau pe lista de vacanţă a românilor, și cele deja consacrate, care nu-și pierd niciodată popularitatea. Anul acesta, în prima categorie intră Seychelles, Islanda, Mauritius, Iordania și Laponia, iar în cea de-a doua categorie vorbim de ţări ca Mexic, Maldive, Tanzania, America de Sud (Brazilia, Argentina, Chile), SUA - Coasta de Vest, Grecia, Italia, Portugalia, Spania și Croaţia.

Aflaţi mai multe informaţii despre circuitele organizate de Răzvan Pascu pe www.RazvanPascu.ro

Citește și: Esențialul despre medicina de călătorie și studii complementare în domeniu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe