Newsflash
Știri

Răspunsul imun, puternic și după trei luni de la vaccinare

de Cristina GHIOCA - mai 28 2021
Răspunsul imun, puternic și după trei luni de la vaccinare

Nivelul de anticorpi scade la trei luni de la vaccinarea cu prima doză, însă răspunsul imun rămâne puternic, arată rezultatele unui studiu publicat recent.

Potrivit datelor colectate în cadrul unui studiu de fază II realizat de Regina Maria, numărul de anticorpi scade în medie cu 66% după 90 de zile de la prima doză de vaccin, însă răspunsul imun rămâne puternic. Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi imediat după rapel. O diminuare și mai mare, de 70%, a fost înregistrată în cazul foștilor pacienţi cu COVID-19 vaccinaţi, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi.

        Scăderea titrului de anti­corpi era așteptată, însă eficacitatea răspunsului imun rămâne ridicată, indicând un nivel ridicat de protecţie în faţa virusului SARS-CoV-2, spun autorii studiului. Acest lucru a fost relevat și într-un studiu publicat recent în revista „The New England Journal of Medicine”.

        După debutul primei etape de vaccinare, Regina Maria a înrolat în acest studiu un eșantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. Faza II a studiului a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de trei luni după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de șase luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.

La persoanele care au trecut prin boală, media cantităţii de anticorpi la 90 de zile a fost de 5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare.

Nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe