Newsflash
Apariții editoriale

Răspunderea juridică medicală, o temă de actualitate

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - oct. 21 2022
Răspunderea juridică medicală, o temă de actualitate

Abordând un subiect aparent arid, cu puternic iz juridic, lucrarea „Răspunderea legală a personalului medical din perspectiva particularităţilor generate de pandemia COVID-19” este o lectură facilă, convingătoare și educativă pentru personalul sanitar.

coperta

Studiul publicat de colegul nostru pneumolog dr. Petru-Emil Muntean*, Răspunderea legală a personalului medical din perspectiva particularităţilor generate de pandemia COVID-19 reprezintă o temă de mare actualitate. Acest manual se grefează în lumea medicală într-o perioadă propice, când Ministerul Sănătăţii și Colegiul Medicilor din România încearcă să facă lumină în acest domeniu atât de vânat de avocaţi specializaţi în malpraxis – „culpe medicale”.

Perioada pandemică a girat noi acuze la nivelul corpului sanitar, unele catalogate ca greșeli pur medicale, altele ţinând de absenţa mijloacelor adecvate de tratament ori de investigaţii efectuate la timpul potrivit, iar altele aparţinând sistemului. Medicii și asistenţii medicali, care timp de trei ani au acordat ajutor și sprijin pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, pot să spună câte probleme noi cu tentă de malpraxis au apărut în acest interval de timp. Pacientul român a devenit mai revendicativ din două motive: pentru că avea o infecţie virală și exista spectrul unei agravări rapide cu potenţial letal; pentru că nu avea infecţia, dar fiind tributar unei afecţiuni respiratorii cronice, era adesea văduvit de tipul de asistenţă necesară.

Analiză critică, dar constructivă

Privind lucrarea, am fost plăcut impresionat de analiza critică, dar și constructivă a delimitărilor din legislaţia românească și internaţională legată de asumarea riscului de malpraxis, de posibilele greșeli care pot deriva din neglijenţă, neștiinţă etc.

Concomitent, am remarcat modul de grupare a capitolelor unde s-au analizat răspunderea juridică medicală, răspunderea legală a personalului în contextul particularităţilor imprimate de pandemia de COVID, dar și răspunderea medicală administrativ-funcţională a spitalului, răspunderea medicală disciplinară privită prin prisma dreptului muncii, răspunderea medicală civilă, ca și cea contractuală medicală.

Delimitarea răspunderii pentru echipamente, utilităţi, substanţe, responsabilitatea practicării în alte spitale, în afara orelor de program mi s-au părut la fel de interesante. Autorul însă nu se oprește aici. El încearcă să contureze și modalităţi de corectare și precauţii necesare pentru a nu ajunge în această situaţie, arătând care sunt implicaţiile practice viitoare.

Felicit autorul pentru idee și cred că ce spunea Albert Camus poate fi pe bună dreptate aplicat și acestui material: „Justiţia absolută se atinge prin suprimarea tuturor contradicţiilor; de aceea, ea distruge libertatea”.

*Dr. Petru-Emil Muntean este deţinătorul unui Master în Malpraxis Medical, obţinut la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe