Newsflash
Apariții editoriale

Punte de legătură între IA și medicină

de Redacția Viața Medicală - apr. 14 2023
Punte de legătură între IA și medicină

În „Medicina profundă”, omul de știinţă american Eric Topol dezvăluie modul în care inteligenţa artificială poate ajuta, având potenţialul să transforme toate aspectele din activitatea medicilor.

Cum ar putea inteligenţa artificială (IA) să ajute medicii? Eric
Topol crede că utilizarea algoritmilor va duce la o reducere a costurilor alocate domeniului sănătăţii, dar și a ratei mortalităţii. 

„Medicina profundă”: 10 informații interesante despre sănătate și IA 

medicina-profunda_eric-topol_corint-future-01

Autorul demonstrează că IA eliberează medicii de sarcinile anoste și repetitive, care îi împiedică să se conecteze cu pacienţii, și că vindecarea începe odată cu ascultarea celor suferinzi și a nevoilor acestora.

„Nu este pentru prima oară când am remarcat o reticenţă în adoptarea de tehnologii noi în medicină. Este cea de-a treia carte pe care o scriu în legătură cu viitorul medicinei. În «The Creative Destruction of Medicine», am cartografiat modul în care senzorii, secvenţierea, imagistica, telemedicina și multe alte oportunităţi tehnologice ne-au ajutat să digitalizăm fiinţa umană și să realizăm transformarea digitală a medicinei. În «The Patient Will See You Now», am discutat despre felul în care medicina ar putea fi democratizată, și anume, că paternalismul medical se va estompa pe măsură ce consumatorii nu numai că vor genera pur și simplu informaţiile personale, dar vor fi și proprietarii lor, având un mai mare acces la propriile date medicale. Și, în cele din urmă, ar putea – dacă doresc – să preia controlul (…) asupra felului în care sunt îngrijiţi. Această carte reprezintă faza următoare, cel de-al treilea D după digitalizare și democratizare, și este cea mai cuprinzătoare. (...) Cu acest al treilea D, care vine de la deep learning, vom avea un cadru pentru a ne îngriji de rădăcinile medicinei: legătura om-om”, spune Eric Topol despre noua sa carte.

„Recomand cu tărie această carte și sper ca ea să fie o punte de legătură între practicanţii medicinei și cercetătorii domeniului IA, ajutându-i să înţeleagă că numai colaborând poate fi împlinit visul nostru comun de sănătate și lon­gevitate” – spune Kai-Fu Lee, autor al bestsellerului „Superputerile inteligenţei artificiale”.

Citiți și: Educaţie prin și pentru mișcare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe