Newsflash
Știri

Proiect care promovează alimentația sustenabilă în rândul seniorilor

de Florentina Ionescu - apr. 11 2023
Proiect care promovează alimentația sustenabilă în rândul seniorilor

Noua campanie Climato Sfera recomandă vârstnicilor alimente nutritive și prietenoase cu mediul vârstnicilor.

Asociația Climato Sfera, în parteneriat cu Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor și cu profesor dr. Corina Zugravu, încep un proiect premiat în cadrul inițiativei IdeaLab. Scopul proiectului este de a promova alimentația sustenabilă și nutritivă către seniorii din România. 

Conferinta Corina Zugravu

Studiile arată ca micronutrienții sunt frecvent deficitari în alimentația modernă, iar acest lucru se manifestă cu o amploare mai mare la seniori. În același timp, producția alimentară contribuie la 26% dintre emisiile cu efect de seră la nivel global, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Obiectivul Climato Sfera este de a aduce alimente nutritive și cu amprentă de carbon redusă către seniorii beneficiari ai programelor asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor. În această fază-pilot, proiectul va fi implementat în București, însă inițiatorii săi își propun să fie extins ulterior în toată țara. 

Îmbunătățirea calității vieții prin alimentație

Lansarea campaniei a avut loc vineri, 7 aprilie, la Centrul de Socializare Niciodată Singur, cu 25 de vârstnici, într-un atelier colaborativ în care prof. dr. Corina Zugravu, medic nutriționist, a prezentat sfaturi practice pentru a îmbunătăți calitatea vieții prin alimentație. În a doua parte, vârstnicii au degustat mai multe preparate cu alimente selectate special pentru profilul lor nutrițional. 

Degustare salata

Pe 28 aprilie, al doilea atelier va familiariza vârstnicii cu rețete pentru alimentele selectate. La sfârșitul atelierului, fiecare participant va primi un pachet cu alimente și un ghid pentru pregătirea rețetelor. 

prezentare alimente

„Provocarea noastră principală este ca până la final, seniorii să se împrietenească cu alimentele nutritive și sustenabile, care pot fi uneori un pic mai neobișnuite precum: drojdia nutrițională,  semințele de chia sau amarantul. «Niciodată Singur», care are o experiență deosebită în a relaționa cu vârstnicii, va fi un mare ajutor”, a declarat Romain Couderc, membru fondator al asociației Climato Sfera.

Deoarece nutriția este o componentă-cheie a sănătății și calității vieții lor, pachetele cu alimente vor fi bogate în micronutrienții care tind să le lipsească, și vor fi oferite timp de trei luni, la finalul fiecărei luni calendaristice.

Participanti atelier

Selecția alimentelor este făcută cu prof. dr. Corina Zugravu pentru partea nutrițională, împreună cu specialiștii de la Climato Sfera, pentru a asigura o amprentă de carbon scăzută. 

Introducere atelier

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe