Newsflash
Cultură

Program de introducere în feminism prin film, la Timişoara

de Florentina Ionescu - sept. 21 2022
Program de introducere în feminism prin film, la Timişoara

F-SIDES Crash Course este un program de introducere în feminism prin film și ajunge, în premieră, la Timişoara.

Timișorenii pot viziona mai multe filme în perioada 27 septembrie - 2 octombrie, la Cinema Victoria.

Prin F-SIDES Crash Course li se propune tinerilor timişoreni o săptămână de proiecţii de film şi discuţii structurată ca o incursiune în conceptele principale din feminism, se arată într-un comunicat de presă publicat de AGERPRES

feminism prin film timisoara
Credit foto: https://www.facebook.com/FSidesCineclub/photos/gm.474492197882198/607202721050632

 

Este o iniţiativă de educaţie prin film dedicată publicului tânăr timişorean, care îşi pune mai multe întrebări, cere mai mult context şi cultivă perspective noi despre societate.

Zilnic, în perioada 27 septembrie - 2 octombrie, la Cinema Victoria, rulează un program atent curatoriat cu filme regizate de femei din diverse colţuri ale lumii, din anii ’70 până azi.

Biletele se găsesc pe eventbook.ro/program/f-sides-crash-course.

Filme regizate de femei

F-SIDES Cineclub (f-sides.ro) este primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor regizate de femei şi modurilor alternative de a reprezenta feminităţi în cinematografie şi societate. F-SIDES are proiecţii în Bucureşti, Cluj şi Sibiu şi derulează un program de educaţie prin film în opt oraşe mici şi mijlocii din ţară.

În parteneriat cu Identity.Education, Cinema Victoria şi Marele Ecran şi cu sprijinul Centrului de Proiecte Timişoara, F-SIDES ajunge în 2022 şi la publicul timişorean.

PROGRAM

De ce mai avem nevoie de feminism?

Marţi, 27.09, 18:00, Cinema Victoria

Film: Orlando (1992), r. Sally Potter, 93 min.

O călătorie uşor fantastică prin mai multe epoci, inspirată din opera Virginiei Woolf şi urmând îndeaproape firul narativ din romanul ei cu acelaşi nume. Orlando se transformă din bărbat aristocrat în femeie şi navighează pierderea bruscă a drepturilor ca urmare a acestei schimbări. Trecerea lui Orlando prin timp sintetizează revendicările primului val feminist şi obstacolele cu care s-au confruntat femeile până în secolul al XX-lea.

* Urmat de o discuţie cu Identity. Education despre roluri de gen şi posibilitatea unei lumi mai puţin binare, pe baza filmului Orlando

Beyond blue and pink: cum lărgim orizonturile socializării de gen

Miercuri, 28.09, 18:00, Cinema Victoria

Film: Bend It Like Beckham (2002), r. Gurinder Chadha, 112 min.

David Beckham e idolul şi naţionala de fotbal feminin e ţinta. Însă e mai dificil să îţi dezvolţi pasiunea pentru acest sport când te confrunţi cu aşteptările rigide ale societăţii despre cum se comportă o fată şi ce este dezirabil pentru ea când se maturizează. O comedie-reper a anilor 2000 care ne învaţă câteva lucruri despre ocolirea barierelor de gen persistente şi universale, dar şi despre stereotipuri culturale locale şi globale.

Corpul: teren personal, dar profund politic

Joi, 29.09, 18:00, Cinema Victoria

Film: Papicha (2019), r. Mounia Meddour, 108 min.

Algeria, anii '90, război civil; este fundalul pe care un grup de studente, printre care pasionata de design vestimentar Nedjma, încearcă să îşi protejeze libertăţile tot mai limitate în privinţa a unde se duc, cum se îmbracă, ce gândesc şi ce fac cu vieţile lor. Debutul cineastei Mounia Meddour ne arată cum domeniul personal chiar este politic, iar constrângerile din sfera privată o influenţează în cele din urmă pe cea publică.

Cetăţenele: relaţia femeilor cu statul-naţiune

Vineri, 30.09, 18:00, Cinema Victoria

Film: One Sings, the Other Doesn't (1977), r. Agnes Varda, 116 min.

Statul-naţiune e entitatea care ar trebui să ne protejeze drepturile şi libertăţile. Ce se întâmplă când presiunile politicilor nataliste scot cetăţenele din sfera de protecţie a guvernelor lor? Prin povestea unei prietenii între două femei, întinsă peste generaţii, Agnes Varda ne arată cum solidaritatea feminină vine să întâmpine absenţa (sau chiar opresiunea) statului, prezentându-ne motivaţiile de la baza celui de-al doilea val feminist.

Aici nu eşti binevenită: genul şi spaţiul

Sâmbătă, 01.10, 15:30, Cinema Victoria

Film: God Exists, Her Name Is Petrunija (2019), r. Teona Strugar Mitevska, 96 min.

Sunt locuri centrale în viaţa societăţii în care femeile încă au acces limitat sau marginal: în laboratoare, expediţii ori birouri executive sau, în cazul acestui film nord-macedonean, în cursa după crucea de Bobotează. Filmul Teonei Strugar Mitevska ne pune întrebări despre excluderea femeilor din anumite spaţii publice sau cu valoare simbolică, întrebări pe care le putem extrapola la spaţiile în care locuim sau pe care le traversăm.

Muncă domestică într-o lume globalizată

Sâmbătă, 01.10, 18:00, Cinema Victoria

Film: The Chambermaid (2018), r. Lila Aviles, 102 min.

De-a lungul timpului, tipurile de muncă având o componentă domestică au fost rezervate femeilor, iar cererea tot mai mare de servicii de îngrijire a dus la fenomene precum migraţia feminizată, accentuată de factori economici sau rasiali. Cameristă într-un hotel de lux din Mexico City, Eva ia pe umerii ei mai mult decât îi cere fişa postului, dar atenţia ei la problemele personale ale clienţilor amplifică exploatarea la care este supusă.

Femei în poziţii de putere

Duminică, 02.10, 15:30, Cinema Victoria

Film: Proxima (2019), r. Alice Winocour, 107 min.

În afară de domeniul politic, cel ştiinţific a fost şi este încă printre cele mai dificil de cucerit de către femei, care nu sunt la fel de încurajate să urmeze o carieră în disciplinele STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică). Singura astronaută de la bordul unei viitoare misiuni de un an pe Staţia Spaţială Internaţională, Sarah e nevoită în timpul pregătirii să demonstreze iar şi iar unui colectiv ostil că îşi merită pe deplin locul.

Taking it forward - feminisme emergente, feminism pop şi postfeminism

Duminică, 02.10, 18:00, Cinema Victoria

Film: The Bling Ring (2013), r. Sofia Coppola

Ce mai rămâne din împuternicirea femeilor atunci când ea devine obiect de consum? Sofia Coppola transpune cazul real al unui grup de adolescenţi care au jefuit, ajutaţi de informaţii de pe reţelele de socializare, casele câtorva vedete din Los Angeles. Urmărind ascensiunea mediatică a uneia dintre membrele grupului, filmul analizează rolul pe care îl au imaginile transmise de celebrităţi în formarea ideilor curente despre emancipare. 

 

F-SIDES Crash Course este un proiect co-finanţat de Municipiul Timişoara, prin Centrul de Proiecte şi de Ambasada Olandei prin Human Rights Funds. În parteneriat cu Identity.Education, Cinema Victoria, Marele Ecran, Glitch, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe