Newsflash
Știri

Program de chirurgie cardiovasculară pediatrică

de L. Budin - feb. 8 2023
Program de chirurgie cardiovasculară pediatrică

S-a finalizat prima misiune umanitară de anul acesta, din cadrul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic Sanador.

În această misiune au fost operați 7 copii, cu vârste cuprinse între 7 luni și 13 ani, toți cu malformații grave ale inimii și ale vaselor mari: tetralogie Fallot, defecte de sept atrial și ventricular, canal atrioventricular, stenoze valvulare. Toate intervențiile s-au realizat cu succes, fără complicații, micuții pacienți fiind transferați rapid din Secția de Terapie Intensivă în secția de specialitate, de unde urmează să fie externați în scurt timp, se arată într-un comunicat.

chirurgie-pediatrica-sanador

Misiunea umanitară este compusă dintr-o echipă dedicată de chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați din Marea Britanie, coordonată de dr. Șerban Stoica, chirurg cardiovascular de origine română, medic primar la Spitalul Universitar din Bristol.

Intervențiile de la Sanador sunt realizate împreună cu echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară condusă de prof. dr. Victor Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Sanador.

Scopul acțiunii noastre este de a suplini un mare deficit de resurse materiale și umane care există în acest moment la nivelul sistemului sanitar românesc, în raport cu nevoia reală de servicii medicale de specialitate, mai exact în sfera intervențiilor chirurgicale cardiace pediatrice. Prin fiecare acțiune a noastră în această direcție, contribuim la redarea speranței de viață unor copii care trebuie să-și redobândească autonomia și, pe viitor, să se bucure de independența deplină, ca adulți sănătoși”, a declarat prof. dr. Victor Costache.

Toate intervențiile din cadrul misiunilor umanitare se fac în primul bloc operator complet digitalizat din România – și sunt realizate pro bono de echipele medicale implicate, se precizează în comunicat. Micuții pacienți beneficiază apoi de condițiile optime oferite de cea mai avansată secție de terapie intensivă din sistemul medical privat.

Scopul acestor misiuni este dublu. Pe termen scurt, încercăm să rezolvăm cazuri și copii care uneori chiar depășesc momentul indicației chirurgicale, deci există necesitatea de a acționa rapid pentru anumiți pacienți. Credem că este important să avem și noi o contribuție la tratamentul unor copii care sunt pe listele de așteptare. Scopul mai general este să avem și în România o permanență chirurgicală în abordarea patologiei cardiace congenitale. Credem că este o reintrare în normalitate, trebuie să încercăm să construim ceva împreună”, a declarat dr. Șerban Stoica.

Chirurgia cardiovasculară pediatrică este un domeniu deficitar în prezent în România, fiind nevoie, în cele mai multe cazuri, de trimiterea copiilor cu malformații congenitale ale cordului pentru tratament în centre medicale din străinătate, cu eforturi financiare mari, care însă nu pot asigura tratamentul necesar tuturor copiilor cu boli ale inimii, se mai arată în document.

Ne propunem ca, anul acesta, să operăm cel puțin 60 de copii cu boli cardiovasculare. (...) Cred că este mult mai simplu pentru familia unui copil cu o boală cardiovasculară gravă să fie operat în cele mai bune condiții în România decât să găsească o soluție în străinătate”, a spus prof. dr. Victor Costache.

Prima misiune de chirurgie cardiovasculară pediatrică de anul nu ar fi fost posibilă fără sprijinul oferit de Fundația „Mereu Aproape”, Fundația Polisano și Fundația Sanador, se precizează în comunicat.

Personalul Maternității Giulești din Capitală a fost premiat recent

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe