Newsflash
Știri

Operații salvatoare de viață pentru copiii cu malformații cardiace congenitale

de Dorina Novac - mai 15 2023
Operații salvatoare de viață pentru copiii cu malformații cardiace congenitale

Nouă copii cu malformații ale inimii au fost operați la Spitalul Sanador de echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de prof. dr. Victor Costache, în perioada 8–12 mai.

Operațiile au fost efectuate în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul unei echipe medicale din Germania, al Fundației Polisano și al companiei Allianz-Țiriac Asigurări.

„Ne aflăm astăzi la finalul celei de-a treia misiuni umanitare de chirurgie cardiovasculară pediatrică pe care o organizăm la Spitalul Clinic Sanador. Am lansat programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică (...) deoarece suntem conștienți că acest domeniu este, din păcate, unul deficitar în România și copiii cu malformații cardiace congenitale au nevoie de tratamente performante la ei acasă, pentru a se bucura de o dezvoltare normală și de o viață împlinită. Vă asigur că vom continua programul de salvare a inimilor celor mici și ne dorim să permanentizăm aceste intervenții salvatoare (...), pentru a le oferi și micuților cu malformații cardiace congenitale tratamente performante și salvatoare de viață”, a declarat dr. Doris Andronescu, directorul general Sanador.

Misiune umanitară pentru inimile copiilor

Intervențiile s-au desfășurat în cadrul unei misiuni umanitare, prin care o echipă medicală complexă, compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați, de la Spitalul Clinic Sanador și din 3 centre de prestigiu din Germania – Hanovra, Stuttgart și Munchen – a asigurat tratamentul necesar pentru malformațiile cardiace congenitale unui grup de 9 copii din România.

Cu vârste cuprinse între 3 luni și 17 ani, copiii operați fuseseră diagnosticați cu malformații cardiace precum tetralogia Fallot, defecte septale atriale sau defecte septale ventriculare, care le puneau în pericol dezvoltarea și chiar viața. 

Citește și: Spitalul Sanador: premieră națională în chirurgia cardiovasculară minim invazivă

Micuții aveau nevoie de aceste tratamente salvatoare, de care însă nu puteau beneficia altfel în România. Toți acești copii au fost operați cu succes, fără complicații, urmând să fie externați din spital în scurt timp.

Echipa din Germania a fost condusă de prof. dr. Ioannis Tzanavaros, chirurg cardiovascular la Stuttgart, și dr. Christiane Beck, medic anestezist în chirurgia cardiovasculară pediatrică la Hanovra.

„Este important să facem aceste intervenții în România deoarece suntem o țară membră a Uniunii Europene, care trebuie să ofere cetățenilor, locuitorilor, copiilor, aceleași condiții de viață și aceeași șansă la viață pe care le oferă și celelalte țări din Uniunea Europeană copiilor lor. Nu se poate ca medicina, sectorul sanitar să rămână în urmă și să ne neglijăm cele mai fragile categorii de populație. Nu putem lăsa acești copii să fie neîngrijiți”, a explicat prof. dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic Sanador.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe