Combaterea consumului de substanțe psihoactive necesită prevenție inteligent făcută, a declarat prof. dr. Doina Cozman, cu ocazia Forumului Psihiatru.ro.
Peste 200 de persoane au participat sâmbătă, 16 noiembrie, la ediția de anul acesta a Forumului Psihiatru.ro. Tema reuniunii medicale a fost „Sănătate mintală și adicții”. Unul dintre motivele care a determinat alegerea ei a fost apariția Compendiului de medicina adicției.
„Pornind de la această lucrare laborioasă, am hotărât că este foarte bine să difuzăm această temă și în cadrul unui eveniment care se adresează unui număr mare de specialiști, cum este Forumul Psihiatru.ro, pentru că este clar că nu toți psihiatrii au ajuns să cumpere, să citească cartea sau să intre în programul de obținere a competenței științifice [de medicina adicției]. Așa că programul – cel puțin în două sesiuni; a doua și a treia, – s-a bazat pe cei care au contribuit la Compendiu”, a explicat, pentru Viața Medicală, prof. dr. Doina Cozma, președinta Alianței Române de Prevenție a Suicidului.
O problemă cu numeroase ramificații, consumul de substanțe psihoactive poate fi prevenit prin intervenții pe mai multe paliere, importante în acest sens fiind, screeningul, prevenția și înființarea de centre de psihiatrie comunitară. În ceea ce privește prevenția, în cazul consumului de substanțe, aceasta trebuie făcută inteligent, având în vedere particularitatea publicului țintă – copii și adolescenți.
Altfel spus, informațiile transmise trebuie să fie nu doar corecte, ci și prezentate într-un mod atractiv și mai exhaustiv, a subliniat președinta Alianței Română de Prevenție a Suicidului: „Acolo se produce o mare rejecție din cauza unor mesaje moralizatoare, terne, banale, plictisitoare. Așa că prevenția trebuie să uzeze de mijloace foarte interesante, care să pornească de la texte și imagini, dar care să cuprindă și alte metode, inclusiv atragerea unor personalități de marcă din societatea românească, eventual chiar a unor vipuri și chiar realizarea unor spectacole atractive”.
Alte teme aduse în discuție în cadrul Forumului Psihiatru.ro au fost: legătura dintre bunăstarea psihică, calitatea vieții și sănătatea mintală; gestionarea afecțiunilor psihiatrice rezistente la tratament și malpraxisul. Acestea au fost abordate în sesiuni distincte, în cadrul unor prezentări susținute de lectori din București, dar și din alte orașe ale țării.
Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea „Compendiului de medicina adicției”. Volumul, la care au contribuit numeroși specialiști, a fost coordonat de dr. Ovidiu Alexinschi, prof. dr. Doina Cosman şi dr. Eugen Hriscu. Având 17 capitole, lucrarea prezintă multiplele fațete ale adicției, pornind de la dependența de substanțe psihoactive, alcool și nicotină și ajungând până la adicțiile comportamentale. „A fost o muncă susținută, cu toți cei 35 de co-autori. Această lucrare laborioasă a fost începută acum doi ani și a fost finalizată în primele luni din 2024”, a punctat prof. dr. Doina Cozma.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe