Newsflash
Știri

Premieră: artroscopie de umăr cu repararea tendoanelor coafei rotatorilor, la o clinică din Capitală

de Florentina Ionescu - iun. 9 2021
Premieră: artroscopie de umăr cu repararea tendoanelor coafei rotatorilor, la o clinică din Capitală

O premieră chirurgicală a avut loc recent în România, medicii reușind o artroscopie de umăr cu repararea tendoanelor coafei rotatorilor și neuroliza endoscopică minim invazivă a plexului brahial.

La o clinică privată din București, unde se efectuează operații reconstructive complexe, multe realizate în premieră, a avut loc o nouă intervenție efectuată pentru prima dată în România: artroscopie de umăr cu repararea tendoanelor coafei rotatorilor și neuroliza endoscopică minim invazivă a plexului brahial, în urma radioterapiei făcută de o pacientă pentru cancerul de sân. 

premiera clinica zetta
Sursa foto: www.rawpixel.com

Intervenția, realizată de dr. Andrei Popescu, ortoped supraspecializat internațional în chirurgia și artroscopia de umăr, a constat în eliberarea nervilor de fibroză, mobilizarea lor și repararea ulterioară a tendoanelor coafei rotatorilor.

Pacienta, în vârstă de 55 de ani, a supraviețuit cancerului la sânul drept cu ajutorul mastectomiei, chimioterapiei și radioterapiei, însă, în ultimii ani, funcția umărului drept s-a agravat fără o explicație obiectivă.

„Diagnosticul este unul foarte complex, mai ales din cauza lanțului cauzal neobișnuit: radioterapia pentru tratamentul cancerului de sân a dus la fibrozarea țesuturilor din jurul nervilor care comandă sau transmit mișcările și sensibilitatea în membrul superior, mușchiul deltoid a paralizat parțial, iar coafa rotatorilor - tendoanele care comanda mișcarea în umăr - s-a rupt din cauza efortului ridicat de a compensa lipsa funcției deltoidului”, a spus dr. Andrei Popescu.

Tehnica chirurgicală folosită este minim invazivă și a fost făcută la un nivel foarte avansat în cadrul Clinicii Zetta, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Această operație endoscopică s-a realizat cu 4 incizii în umăr a câte 5 milimetri fiecare, prin care au fost introduse camera video (artroscopul) și instrumentele de lucru speciale.

După intervenția minim invazivă, pacienta poartă o orteză timp de trei săptămâni, pentru refacerea tendoanelor reparate și, ulterior, va urma un program personalizat de recuperare medicală și kinetoterapie.

Prin comparație, alternativa chirurgicală clasică presupune deschiderea pieptului, fracturarea iatrogenă controlată a claviculei, urmată de repararea ei pentru a avea acces deschis la nervii afectați.

De la întoarcerea sa în România, dr. Andrei Popescu a efectuat deja patru premiere naționale, toate în domeniul său de supraspecializare - chirurgia umărului.

În interiorul acestei clinici există un departament special pentru artroscopie, iar venirea doctorului Andrei Popescu din Franța a coincis și cu dezvoltarea segmentului de chirurgie a umărului.

Dr. Popescu a creat o rutină chirurgicală supraspecializată a umărului și tratează frecvent, printre altele, rupturi de coafă a rotatorilor, instabilitatea umărului – umărul dislocat, artroza de umăr sau sindroamele dureroase de tip subacromial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe