Newsflash
Știri

Premieră: intervenție complexă cu transfer dublu de ganglioni vascularizați

de L. Budin - ian. 25 2022
Premieră: intervenție complexă cu transfer dublu de ganglioni vascularizați

Medicii au efectuat un transfer dublu de ganglioni vascularizați, într-o operație de reconstrucție a sânului unei paciente și de tratament microchirurgical al limfedemului de după mastectomie.

Premiera românească a fost realizată de echipa chirurgicală a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă Zetta din București, intervenția fiind coordonată de dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, se arată într-un comunicat. 

premiera_medicala_Zetta

Pacienta în vârstă de 53 de ani, din Pitești, a suferit în urmă cu 23 de ani o mastectomie oncologică, în urma căreia a făcut un limfedem. Acesta a apărut după evidarea ganglionară și radioterapie.

De când am avut intervenția de mastectomie, în anul 1999, antebrațul a crescut progresiv în diametru”, a declarat pacienta.

Viața i s-a schimbat complet, iar greutatea membrului său superior îi limita foarte mult activitățile zilnice: nu putea nici măcar să ridice mâna și îi era tot mai greu să își găsească haine potrivite.

Dacă reconstrucția sânului cu lambou DIEP (segment recoltat de pe abdomen) este deja un tratament standard la Clinica Zetta, tratamentul limfedemului este, în mod evident, mult mai delicat și dificil. Ținând cont de dimensiunile semnificative ale limfedemului, s-a decis efectuarea nu a unuia, ci a două transferuri de ganglioni: unul a fost recoltat din regiunea supraclaviculară contralaterală și transplantat la nivelul pumnului membrului cu limfedem, iar celălalt a fost cu ganglioni incluși în lamboul DIEP și poziționat la nivelul axilei. În total, în cadrul acestei intervenții efectuate în premieră în țara noastră, au fost făcute microchirurgical patru anastomoze arteriale și patru venoase”, a declarat doctorul Dragoş Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

drDragos-Zamfirescu

Genul acesta de intervenții nu fac minuni, nu vindecă, nu înlătură cauza apariției limfedemului, dar reprezintă cea mai nouă și cea mai de succes metodă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului limfedemului și de creștere a calității vieții acestor pacienți, a subliniat chirurgul.

În acest fel, la aproximativ 20% dintre cazuri se reduc dimensiunile limfedemului în proporție de 50-60%, și în 60% din cazuri reducerea este de sub 50%. Din păcate, există și posibilitatea ca la 20% dintre pacienți să nu se observe nici o schimbare. La 8 zile de la operație, pacienta este bine. Noi sperăm ca în următoarele luni de zile, să se reducă semnificativ greutatea și dimensiunile antebrațului și astfel să se îmbunătățească calitatea vieții pacientei, să se poată deplasa și să își poată folosi membrul superior”, a mai spus dr. Dragoș Zamfirescu.

Anual, în România, aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie. Din păcate, nu există date statistice despre incidența limfedemului postmastectomie la noi în țară dar, la nivel internațional, experții estimează că între 5-40% din paciente pot dezvolta un anumit grad de limfedem.

premiera-medicala-zetta

Acest risc este cu atât mai mare cu cât pacienta are o disecție și o evidare ganglionară axilară mai agresivă, a făcut radioterapie, este fumătoare, obeză sau are diabet. Chiar și pacientelor cărora li se recoltează doar ganglionul santinelă pot sa facă un oarecare grad de limfedem -  între 4-17% din situații”, se mai arată în comunicat.

Echipa medicală care a luat parte la intervenția efectuată în premieră în România a fost formată din următorii chirurgi: dr. Dragoș Zamfirescu, dr. Amit Beedasy, dr. Alexandru Stoian, dr. Raluca Berheci, dr. Matei Iordache, dr. Natalia Dumitrescu, dr. Vlad Morozan, dr. Andrei Coman și medicii anesteziști dr. Irina Luca, dr. Ioana Grințescu și dr. Ruxandra Avramescu.

Clinica Zetta, care aniversează în 2022 zece ani de activitate, oferă servicii medicale complexe în următoarele specialități: chirurgie plastică – estetică și microchirurgie reconstructivă, chirurgia mâinii, chirurgie maxilo-facială, oncologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe