Newsflash
Internaționale

Post-COVID matern: afectare cerebrală la doi nou-născuţi

de Dr. Mariana MINEA - apr. 14 2023
Post-COVID matern: afectare cerebrală la doi nou-născuţi

Un studiu publicat recent semnalează primele cazuri de transmitere transplacentară a virusului SARS-CoV-2 posibil cauzatoare de leziuni cerebrale la nou-născuţi. Este vorba de doi copii care au venit pe lume în timpul primului val Delta și care au prezentat convulsii din prima zi de viaţă.

stire1

Doi nou-născuţi au prezentat leziuni cerebrale despre care medicii spun că ar putea fi induse de virusul SARS-CoV-2, transmis de la mamă prin intermediul placentei. Unul dintre bebeluși a decedat subit la vârsta de 13 luni, iar rezultatele autopsiei au atras atenţia medicilor și au declanșat o cercetare. Echipa formată din medici de specialităţi diferite și-a publicat observaţiile în revista Pediatrics. Sunt primele cazuri ce semnalează o transmitere transplacentară a SARS-CoV-2 care pare să fi dus la afectarea cerebrală a fătului.

Bebelușii au venit pe lume la începutul pandemiei, la Spitalul de Copii Holtz din cadrul Centrului Medical Jackson Memorial al Universităţii din Miami. La naștere, testele PCR din exsudatele nazale recoltate micuţilor au fost negative pentru noul coronavirus. Ambii copii prezentau anticorpi anti-SARS-CoV-2 și niveluri crescute ale markerilor inflamaţiei.

Analizând placenta, medicii au observat în ambele cazuri prezenţa proteinei nucleocapsidice și a proteinei spike la nivelul sinciţiotrofoblastului, precum și afectarea perfuziei vasculare fetale și niveluri crescute ale markerilor inflamatorii și ai stresului oxidativ. În același timp, nivelul hCG (gonadotropinei corionice umane) era mult sub cel normal.

Pierdere de materie albă

Copiii au prezentat convulsii din prima zi de viaţă, precum și o hipotonie intensă. Ulterior, au prezentat întârzieri în dezvoltarea neuromotorie, iar testele imagistice au arătat atrofie cerebrală importantă și encefalomalacie chistică. Autopsia a relevat prezenţa SARS-CoV-2 la nivel cerebral, prin imunofluorescenţă, cu nucleocapsida și proteina spike situate în jurul nucleului și în citoplasmă.

„Am văzut mii de creiere în cadrul autopsiilor în ultimii 14 ani și acesta a fost cel mai dramatic caz de leucoencefalopatie sau pierdere de materie albă la un pacient fără un motiv semnificativ”, a declarat Ali G. Saad, director de anatomie patologică pediatrică și neonatală la Școala de Medicină a Universităţii din Miami și unul dintre autorii studiului.

De la începutul pandemiei, medicii de la Spitalul de Copii Holtz au văzut peste 700 de cupluri mamă - nou-născut în care mama a prezentat un test pozitiv pentru COVID. Majoritatea femeilor au fost asimptomatice iar cele mai multe perechi au părăsit spitalul fără complicaţii.

Medicii cred că mamele celor doi bebeluși s-au infectat în trimestrul al doilea de sarcină. Ambele au vârsta între 20 și 30 de ani. Una dintre femei a fost asimptomatică și a născut la termen, iar cealaltă a dezvoltat o formă gravă de COVID, pentru care a stat internată la Terapie Intensivă timp de o lună. Travaliul i-a fost indus la 32 de săptămâni pentru a-i salva viaţa.

Cercetătorii subliniază că astfel de cazuri nu au mai fost raportate până la sau după momentul respectiv. Aceștia amintesc că ele au fost diagnosticate la începutul pandemiei, în timpul valului produs de varianta Delta, când vaccinurile nu erau disponibile.

Vaccinarea anti-COVID în sarcină este sigură, arată studiile publicate recent, anticorpii materni protectori traversând atât placenta, cât și laptele matern.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/990554
https://publications.aap.org/pediatrics/article/doi/10.1542/peds.2022-058271/191033/Maternal-SARS-CoV-2-Placental-Changes-and-Brain

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe