Newsflash
Internaționale

Vaccinarea anti-COVID în sarcină protejează și bebelușii

de Dr. Mariana MINEA - feb. 17 2023
Vaccinarea anti-COVID în sarcină protejează și bebelușii

Două doze de vaccin anti-COVID pe bază de ARNm administrate în sarcină oferă protecţie înaltă împotriva infectării cu varianta Delta pentru bebelușii cu vârsta sub 6 luni și protecţie moderată împotriva Omicron.

vaccinare anticovid

De asemenea, se asociază cu rate mai mici spitalizare în rândul micuţilor. Cel mai ridicat grad de protecţie împotriva Omicron a fost asociat cu administrarea celei de-a doua doze în lunile înaintate de sarcină, arată un studiu canadian publicat recent în BMJ.

Studiul a inclus 8.809 copii cu vârsta sub 6 luni născuţi în Ontario între 7 mai 2021 și 31 martie 2022 și care au fost testaţi prin PCR între 7 mai 2021 și 5 septembrie 2022. Aceste informaţii au fost apoi corelate cu date privind vaccinarea mamei în timpul sarcinii (cu una, două sau trei doze de vaccin, ori nevaccinate) și cu internările bebelușilor.

Eficienţa a două doze în timpul sarcinii a fost de 95% împotriva infectărilor cu Delta și de 97% împotriva spitalizărilor pentru infecţii cu această variantă. Cât despre Omicron, eficienţa a două doze a fost de 45% împotriva infectărilor și de 53% împotriva spitalizărilor cauzate de această variantă. Totodată, proporţiile au crescut prin administrarea celei de a treia doze de vaccin în sarcină (73%, respectiv 80%).

Eficienţa celor două doze împotriva infectării cu Omicron a crescut atunci când a doua doză a fost administrată în trimestrul al treilea de sarcină (53%), comparativ cu primul trimestru (47%) sau cu al doilea (37%).

Cercetătorii atrag atenţia că acesta este un studiu observaţional – el nu poate stabili cauzalitatea și nu poate exclude impactul altor factori, neanalizaţi, asupra rezultatelor. De exemplu, este posibil ca rata hrănirii la sân să difere între copiii născuţi din mame vaccinate și nevaccinate.

 


Notă autor:

https://www.bmj.com/company/newsroom/covid-vaccination-in-pregnancy-protects-infants-against-infection-and-hospital-admission/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe