Newsflash
Apariții editoriale

Pionierat în istoriografia românească

de Demostene ŞOFRON - feb. 24 2023
Pionierat în istoriografia românească

Volumul „Momente din istoria dizabilităţii. Repere cronologice și aspecte sociale” pune în lumină un domeniu delicat, care de-a lungul timpului a avut parte de numeroase momente neplăcute.

foto istoria dizabilitatii

        Cercetările doctorului Răducu Rușeţ s-au materializat în cărţi de specialiate, toate intrate în catalogul multor universităţi și instituţii de prestigiu din lume. Sigur, o carte cum este Momente din istoria dizabilităţii. Repere cronologice și aspecte sociale va avea același destin, fiind vorba despre un volum unic ca temă abordată. Din lucrare nu lipsesc momente relevante în ceea ce privește dizabilitatea, și aici mă refer la dizabilităţile Marelui Război sau la legea pensiilor de invaliditate din 1918. La baza cercetărilor se află consultarea bibliografiei de specialitate și a ziarelor timpului, analiza critică a surselor de documentare, recuperarea persoanelor cu dizabilităţi.

        Istoria dizabilităţii reţine multe momente neplăcute, mai ales că istoria propriu-zisă este una a tăcerii. O viaţă cu un mare minus: persoanele în cauză, în Antichitate și în Evul Mediu, erau fie ucise sau transformate în sclavi, fie se aflau la dispoziţia monarhilor medievali, ca bufoni. Cronologic însă, prima menţiune despre dizabilitate datează din anul 2000 î.Hr., când profeţii anticipau dezastre la nașterea unor copii cu dizabilităţi.

        Un alt aspect de reţinut în istoria dizabilităţii este cel legat de începuturile amputaţiei, procedură folosită pentru vindecarea persoanelor sau sub aspect religios și ritualic.

        În 1885, ia fiinţă o școală particulară la Timișoara, pentru ca în 1888 să vorbim despre un institut pentru educarea surdomuţilor, iar în 1900 o școală de asistenţă a orbilor.

Dizabilitatea în perioada comunistă

        Istoricul se oprește și asupra perioadei 1966-1989, când regimul comunist a ridicat mai multe cămine-azile și spitale pentru copii cu dizabilităţi sau abandonaţi. Majoritatea au fost supuși unor tratamente inumane. Se estimează că numai în perioada 1956-2001, la căminul-spital din Siret, din cei 8.586 de copii internaţi au murit peste 1.500! Și acestea nu sunt singurele exemple.

        Situaţia persoanelor cu dizabilităţi diferă în România zilelor noastre de la o regiune la alta. Reportajele televiziunilor au oferit și oferă cazuri concrete de moduri în care sunt privite persoanele cu dizabilităţi: lipsa rampelor la instituţiile de stat, oameni paralizaţi chemaţi pentru a li se... confirma diagnosticul. Cartea se îmbogăţește cu un studiu de caz, accidentul de muncă al muncitoarei Gheorghiţa Dincă, de la Întreprinderea de Osii și Boghiuri Balș.

        Concluzionând, volumul „Momente din istoria dizabilităţii. Repere cronologice și aspecte sociale” este o lucrare de pionierat în istoriografia noastră. O cercetare îmbogăţită cu multe și preţioase documente, ce transformă cartea într-un ghid util, care se cere citit cu atenţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe