Newsflash
Internaționale

Piele cu foliculi de păr, dezvoltată din celule stem umane

de Florentina Ionescu - iun. 5 2020
Piele cu foliculi de păr, dezvoltată din celule stem umane

Cercetătorii au dezvoltat un mic model de piele umană, pe care cresc firele de păr, în laborator. Modelul lor ar putea fi folosit pentru a înțelege mai bine și pentru a trata bolile dermatologice și nu numai.

Bazându-se pe ani de zile de descoperiri de top în domeniul cercetării celulelor stem, oamenii de știință de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Indiana și cei de la Harvard Medical School au determinat modul în care să dezvolte piele cu fire de păr folosind celule stem umane. Astfel, ei au dezvoltat unul dintre cele mai complexe modele de piele din întreaga lume, scrie medicalxpress.com.

piele foliculi par studiu celule stem

Studiul lor a fost publicat la începutul lunii iunie în „Nature” și arată că pielea generată din celule stem pluripotente poate fi cu succes grefată pe un șoarece pentru a crește ulterior pe el piele umană și foliculi de păr. Această descoperire, spun experții, ar putea duce la mai multe studii în viitor în domeniul reconstrucției pielii și al tratamentului bolilor de piele.

„Acesta este primul studiu care arată că părul uman poate să fie crescut complet din celule stem, într-un vas, lucru care a fost obiectivul comunității de biologie a pielii de mai multe decenii”, a declarat Karl Koehler, profesor asistent de otorinolaringologie din cadrul Harvard Medical School și de la Spitalul pentru Copii din Boston.

Printr-o tehnică dezvoltată în experimentele anterioare, echipa de cercetători a incubat celule stem umane pe o perioadă de aproape 150 de zile, într-un cluster (ciorchine) de celule în forma unei mingi, numit de ei organoid de piele. Interiorul agregatului de celule reprezintă stratul superior al pielii (epiderma), iar exteriorul acestui cluster dezvoltă stratul inferior al pielii (derma).

„Am dezvoltat o nouă rețetă de «gătit», pentru a genera pielea umană care produce foliculi de păr după aproximativ 70 de zile în cultură. Atunci când foliculii de păr cresc, rădăcinile se extind s exterior din același punct. Este o structură cu aspect bizar, pare să semene cu o creatură din adâncurile mării cu tentacule care ies din ea”, a explicat Karl Koehler.

După perioada de incubație, cercetătorii au testat această structură, pentru a vedea dacă organoidul de piele ar putea să se integreze pe pielea unui șoarece nud. Mai bine de jumătate dintre organoizii pe care i-au transplantat pe șoareci au dezvoltat foliculi de păr uman. Organoidul de piele dezvoltat din cultura de celule stem este înrudit cu pielea și părul faciale din perioada fetală, a mai explicat Karl Koehler.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe