La începutul acestei luni au fost rechemate din farmacii anumite picături de ochi în SUA, după ce au apărut mai multe cazuri de infecții cu o bacterie rezistentă la medicamente.
Autoritățile din domeniul sănătății din Statele Unite ale Americii au spus în 3 februarie că o companie farmaceutică își retrage picăturile de ochi (disponibile fără prescripție medicală) care au fost asociate cu un mini-focar de infecții rezistente la tratament, scrie The Associated Press.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) din SUA a trimis la scurt timp o alertă medicală doctorilor, spunând că micul focar a inclus cel puțin 55 de persoane în 12 state din America. O persoană a decedat și cel puțin alte cinci persoane au avut pierdere permanentă a vederii, arată sursa citată.
Infecțiile, inclusiv unele descoperite în sânge, urină și în plămâni, au fost asociate cu picăturile de ochi (lacrimile artificiale) EzriCare Artificial Tears. Mulți dintre acești oameni au spus că au folosit produsul, care este unul lubrifiant, utilizat pentru a trata iritația ochilor și uscăciunea.
Picăturile de ochi sunt vândute sub numele de EzriCare și sunt produse în India de compania Global Pharma Healthcare. Agenția federală pentru hrană și medicamente a Statelor Unite (Food and Drug Administration - FDA) a spus că această companie farma a retras loturile de picături de ochi EzriCare Artificial Tears neexpirate și un alt produs Delsam Pharma’s Artificial Tears.
FDA a recomandat retragerea acestora pe baza problemelor apărute în procesul de fabricare, cum ar fi lipsa testării și lipsa controalelor corespunzătoare în ceea ce privește ambalajul. De asemenea, FDA a blocat importul acestor picături de ochi în Statele Unite ale Americii.
Infecțiile au fost cauzate de o bacterie numită Pseudomonas aeruginosa. Investigatorii au detectat tulpina care a declanșat mini-focarul în sticluțele de EzriCare deschise.
Compania EzriCare, cea care vinde picăturile de ochi în SUA, a declarat că a încetat să mai distribuie aceste lacrimi artificiale. De asemenea, a postat un anunț pe site-ul său, îndemând oamenii să nu mai folosească produsul.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe