Newsflash
Știri

Peste 30% dintre adulţii români consumă curent o formă de tutun

de Dorina Novac - nov. 21 2022
Peste 30% dintre adulţii români consumă curent o formă de tutun

În România 30,7% dintre adulții cu vârstă de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun: țigări convenționale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit.

Aproape jumătate din populația României declară expunere cel puțin o dată pe săptămână la tutun, conform Eurostat, 2019.

tutun

„Profilul fumătorului român evidențiază cel mai mare procent de fumători în rândul persoanelor cu studii medii, urmate de persoanele cu studii postliceale și studii superioare, iar pe ultimul loc persoanele cu cel mult 10 clase, o diferență semnificativă dacă o comparăm cu alte state Europene unde persoanele cu studii superioare au cel mai scăzut procent de fumători”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Adolescenții, expuși tacticilor de marketing ale industriei tutunului

Subprogramul de Prevenire și Combatere a Consumului de Tutun al Ministerului Sănătății se desfășoară în doar 6 unități sanitare: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, Spitalul Județean Târgu Mureș, Spitalul Județean Focșani și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

În aceste centre se realizează consilierea specifică dependenței de tutun prin educație terapeutică, suport comportamental, asistență psihologică și farmacoterapie.

La nivel național, încurajarea renunțării la fumat a continuat și prin activități de consiliere telefonică: linia Telefonică gratuită - Tel Verde STOP FUMAT: 0800878738628, activități de informare prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare: rețele de socializare, pagina de internet.

Tel Verde - STOP FUMAT

Numărul total de persoane care au apelat gratuit linia telefonică Tel Verde - STOP FUMAT în anul 2022 a fost de 4.229.

S-a remarcat o creștere exponențială a numărului total de persoane care au accesat informații în mediul virtual, în vederea renunțării la fumat: octombrie 2022 – 69.841 persoane, 2021 – 87.389 persoane, 2020 – 81.826 persoane, 2019 – 37.510 persoane.

Cu toate acestea numărul total de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos la nivel național, în vederea renunțării la fumat, a scăzut semnificativ, comparativ cu anii precedenți: 2019 – 938 persoane, 2020 – 648 persoane, 2021 – 355 persoane, 2022, semestrul I – 134 persoane.

„Situația este generată de perioada pandemică COVID-19, de numărului mic de unități sanitare implicate, dar, situația critică a ultimului an o reprezintă sistarea distribuției terapiei cu Vareniclină, singura opțiune terapeutică a acestui moment fiind produșii de substituție nicotinică, care se pot utiliza și fără recomandarea medicului, astfel că, pacienții consiliați pot să își achiziționeze aceste produse fără a mai beneficia de consultații în cadrul Centrului Antifumat”, se mai arată în comunicat.

consiliere psihologică

În cadrul Centrului Antifumat al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de consiliere psihologică un număr de 279 persoane în perioada ianuarie-octombrie 2022, 133 de persoane în anul 2021, 271 persoane în anul 2020.

„Numărul de persoane care au accesat serviciile STOP FUMAT în perioada pandemiei sunt evident mai scăzute, comparativ cu anul 2019, când în Centru au fost prezenți 580 fumători. Menționăm că este singurul centru în care persoanele dependente de tutun pot beneficia de consiliere psihologică specializată în ședințe de grup sau individuale”, transmit reprezentanții institutului.

Din cele 279 de persoane, care s-au adresat Centrului în anul 2022, 226 au primit terapie de substituție nicotinică, iar dintre aceștia 53 % se declară abstinenți la finalul tratamentului.

În scopul conștientizării adolescenților cu privire la riscul consumului de tutun Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este partener cu instituții de învățământ din București și județul Ilfov unde sunt prezentate materiale informative, cu privire la riscurile la care se expun în urma consumului de țigări convenționale, dispozitive electronice și produse din tutun încălzit.

consumul țigărilor neconvenționale

„Având în vedere sloganul lansat de OMS de Ziua Internațională Antifumat considerăm că este important să reiterăm și la nivel național impactul asupra sănătății populației României a consecințelor induse atât de țigările convenționale, cât și al produselor noi: țigara electronică și tutun încălzit. Tinerii noștri trebuie să știe că atunci când aleg țigara electronică și se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut”, a declarat, în cadrul unei conferințe, prof. dr. Florin Mihălțan, președinte ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention).

În februarie 2020, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au confirmat 2.807 de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice sau vaping (EVALI) și 68 de decese atribuite acestei afecțiuni.

„Țigările neconvenționale conțin o cantitate mai ridicată de nicotină, comparativ cu țigările clasice și au un potențial adictiv ridicat, studiile demonstrând că adolescenții care încep să utilizeze țigări electronice în mod regulat sunt de 4 ori mai predispuși să fumeze țigări convenționale după 18 luni. Trebuie să menționez că efectele consumului de țigări neconvenționale nu au fost studiate timp îndelungat pentru a se cunoaște cu certitudine efectele lor pe termen lung”, a precizat asist. univ. dr. Luiza Ana Iorga.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta consideră că este necesară adoptarea de urgență a unor măsuri care să ducă la scăderea numărului de tineri expuși la consumul de tutun și țigări electronice, a unor de politici integrate care să ne permită să respirăm un aer curat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe