Newsflash
Știri

Patru din zece pacienți care suferă de psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică

de Florentina Ionescu - dec. 23 2021
Patru din zece pacienți care suferă de psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică

Psoriazisul este o afecțiune care trece dincolo de piele, atrag atenția specialiștii.

Psoriazisul nu mă va împiedica niciodată să interacționez cu cei din jur. Doctorul mi-a spus că până la 4 din 10 pacienți afectați de psoriazis pot dezvolta artrita psoriazică. Artrita psoriazică poate determina distrugerea progresivă a articulațiilor și dizabilitate fizică. (1,2)

Pacient ipotetic_Curier

În cadrul unei campanii de informare desfășurate recent în țara noastă, medicii dermatologi atrag atenția că psoriazisul este mai mult decât o boală de piele.

Poate că sunteți deja familiarizat cu modul în care psoriazisul vă poate afecta pielea, prin apariția unor plăci roșii, acoperite cu scuame argintii. (1,2) 

Dar știați că psoriazisul vă poate afecta întregul organism? De fapt, leziunile cutanate reprezintă doar una dintre multiplele manifestări ale bolii psoriazice, care poate afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi pielea, unghiile, palmele, tălpile, scalpul, articulațiile periferice și coloana vertebrală, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. (2,3)

Ce este boala psoriazică?

Boala psoriazică este o afecțiune inflamatorie mediată imun, cu alte cuvinte, sistemul imunitar devine hiperactiv și atacă propriile țesuturi sănătoase, ca și cum ar lupta împotriva unor „agenți străini”, de tipul bacteriilor și virusurilor. (3,6) Răspunsul corpului la această agresiune este reprezentat de inflamație. 

Boala psoriazică este de asemenea o boală sistemică, ceea ce înseamnă că poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv articulațiile, care, în cazul artritei psoriazice, se pot umfla și deveni rigide și dureroase. (3,5) Acest lucru se întâmplă în cazul artritei psoriazice. 

Pacient ipotetic_Vanzatoare

Tratamentul adecvat este deosebit de important

În lipsa unui tratament adecvat, aceasta poate cauza distrugerea articulațiilor, ceea ce înseamnă că lucrurile pe care altădată le făceați cu ușurință - ridicatul din pat, urcatul scărilor sau folosirea mâinilor3,7,8 – pot deveni acum mai dificile. În cele mai grave cazuri și în lipsa unui tratament adecvat, artrita psoriazică poate duce la dizabilitate fizică permanentă. (7,8)

Din nefericire, psoriazisul trece dincolo de bariera pielii și poate favoriza dezvoltarea artritei psoriazice. De fapt, aproximativ patru din zece pacienți care suferă de psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică, care poate afecta diferite părți ale corpului - oricare din articulațiile periferice (de exemplu cele de la mâini sau cele de la picioare) sau coloana vertebrală. (2,7,8)

Alte comorbidități sau boli cu probabilitate ridicată de a apărea în asociere cu psoriazisul, sunt diabetul zaharat, obezitatea și bolile cardiovasculare. (6)

Dacă suferiți de boala psoriazică, este important să fiți proactiv și să căutați cele mai bune soluții pentru menținerea sub control a afecțiunii dumneavoastră. Cunoașterea simptomelor și a semnelor pe care trebuie să le urmăriți reprezintă primul pas.

Principalele semne și simptome pe care să le urmărească pacienții sunt (9):

  • Apariția unor plăci roșii, cu aspect de solzi sau cruste
  • Umflarea articulațiilor
  • Durerea în zona călcâielor
  • Umflarea unui deget întreg de la mâini sau de la picioare
  • Deformări sau pete la nivelul unghiilor
  • Durerea de spate

Vorbiți din timp cu medicul dermatolog

Persoanele sunt sfătuite să observe cu atenție toate semnele și simptomele și să nu se ferească să vorbească deschis cu medicul dermatolog. Acesta le poate ghida și, împreună cu medicul, pacienții pot stabili cel mai bun plan de tratament. Este esențial ca pacienții să întrebe din timp medicul dermatolog despre boala psoriazica și despre opțiunile terapeutice existente.

Întrebați medicul dermatolog despre cum boala psoriazică vă poate afecta pielea și organismul, în general. Puteți afla mai multe despre boala psoriazică pe www.dincolodepiele.ro.


Notă autor:

Referințe citat:
1 FELDMAN SR ET AL DERMATOLOGY ONLINE JOURNAL 2018;24(10):1
2 GLADMAN D ET AL ANN RHEUM DIS.2005;64 (SUPPL II):II14–7

Referințe:
1.JOHNSON–HUANG L ET AL. DIS MOD MECH 2012;5:423-433
2.GLADMAN D F1000RESEARCH 2016;5:2670
3.CHIMENTI MD ET AL AUTOIMMUNITY REVIEWS 2019; 18:565 -575
4.POLLOCK R ET AL ARTHRITIS CARE&RESEARCH 2015;67(11):1856
5.CANTRELL W ET AL PRAC DERM 2018;2018:38-45
6.WILSON FC ET AL ARTHRITIS RHEUM 2009;61:233-239
7.LLOYD P ET AL ARTHRITIS 2012;2012:176298
8.FELDMAN SR ET AL DERMATOLOGY ONLINE JOURNAL 2018;24 (10):1
9.IBRAHIM GH ET AL CLIN EXP RHEUMATOL 2009;27:469-474

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe