Newsflash
REUNIUNI

Patologia funcţională digestivă

de Demostene ŞOFRON - aug. 13 2021
Patologia funcţională digestivă

Intestinul iritabil afectează doar 4% dintre români, și nu 10-15%, cum se credea anterior. Aceasta este una dintre concluziile prezentate la cea de-a 12-a ediţie a Zilelor Medicale ale Ţării Oașului.

Peste așteptări a fost această ediţie, care a avut loc în format hibrid în Luna Șes, Negrești-Oaș, Satu Mare, în perioada 29-31 iulie.  Beneficiind de un excelent organizator și mentor în persoana conf. dr. Vasile Negrean (Medicală IV). Tema în acest an au constituit-o actualităţile în patologia funcţională digestivă, temă extrem de ofertantă.

conf dr Vasile Negrean
Conf. dr. Vasile Negrean

 

Intestinul iritabil afectează 4% dintre români, și nu 10-15%, cum se credea mai demult, a arătat în prezentarea sa prof. dr. Dan
Dumitrașcu. Este concluzia unui sondaj online care a utilizat chestionarul Roma IV, aplicat în peste 30 de ţări ale lumii, cuprinzând și 2.000 de români. Recalibrarea se explică prin utilizarea chestionarului ROMA IV, mai selectiv și mai precis decât Roma III.

Profesorul Dumitrașcu a arătat că la pacienţi români cu sindrom de intestin iritabil (SII), asocierea cu alte tulburări ale interacţiunii intestin-creier, denumite înainte drept tulburări funcţionale digestive, este mai rară comparativ cu alte ţări din lume. Cât privește tratamentul intestinului iritabil, acesta este standardizat și se adresează simptomatologiei și componentei afective.

La rândul său, dr. Mihai Marcovici a subliniat faptul că SII afectează capacitatea de muncă și de interacţiune a pacientului, stima de sine, organizarea vieţii, totul în funcţie de simptomatologie. De asemenea, pacientul se prezintă în serviciul de urgenţă având multiple preconcepţii, majoritatea din cauza lipsei de informaţii corecte.

Decelarea displaziei în esofagul Barrett

Incidenţa și prevalenţa esofagului Barrett a crescut mult în România ultimilor zece ani, a arătat în prezentarea sa conf. dr. Alina
Tanţău, vorbind despre diagnosticul și tratamentul acestei patologii.

Esofagul Barrett reprezintă o afecţiune premalignă, definindu-se ca prezenţă a metaplaziei intestinale ce înlocuiește mucoasa esofagiană. Este o complicaţie a bolii de reflux gastroesofagian și un important factor de risc pentru adenocarcinomul esofagian.

conf dr Alina Tantau
Conf. dr. Alina Tanțău

 

Pentru stabilirea diagnosticului sunt folosite endoscopia de înaltă rezoluţie, endoscopia cu imagine pe bandă îngustă, autoflorescenţa, endomicroscopia confocală. Între factorii de risc sunt de amintit sexul – masculin –, vârsta de peste 60 de ani, obezitatea, fumatul.

Tratamentul displaziei înalte se efectuează prin rezecţia endoscopică a mucoasei, disecţie endoscopică sau chirurgie. Tratamentul esofagului Barrett fără displazie se efectuează prin
radiofrecvenţă.

Gastropareza diabetică este o complicaţie a diabetului zaharat tip 1 și 2 cu evoluţie îndelungată, cu un istoric ce pornește încă din 1925, potrivit dr. Florin Casoinic.

În scop diagnostic, specialistul poate recurge la scintigrafie, la metoda testului respirator cu izotop stabil de C13, metoda manometriei gastroduodenale, sau la RMN. Complicaţiile posibile ale bolii sunt esofagita, malnutriţia, Sindromul Mallory-Weiss, infecţiile bacteriene, hiperglicemia severă.

Managementul bolii include controlul glicemic, administrarea medicamentelor antiemetice, agenţilor prokinetici, stimularea electrică gastrică, precum și managementul nutriţional – reducerea cantităţii de fibre alimentare, a grăsimilor.

Implicaţii în patologia endocrină

O posibilă consecinţă a diabetului o constituie și enteropatia diabetică, ca urmare a hiperglicemiei, stresului oxidativ, alterării microbiotei și motilităţii, a arătat conf. dr. Vasile Negrean.

Tabloul clinic poate include diareea și incontinenţa fecală. Patologia funcţională digestivă poate fi intricată cu patologia endocrină – lucrarea bazată pe studii de caz a dr. Codruţa Gherman-Lencu prezentând pacienţi de vârste diferite, cu simptome diferite, dar cu diagnostic final, dificil de stabilit, de boală Addison.

intestina iritabil

Nu în ultimul rând, pacientul cu patologie digestivă beneficiază de paliaţie, prin abordări fizice, sociale, psihologice, spirituale, aspecte prezentate de dr. Bogdan Neacșu. Sunt vizate creșterea calităţii vieţii pacientului, eliberarea secţiilor ATI, stoparea tratamentelor agresive, beneficiile financiare.

Lucrările au abordat și asocierile patologiei funcţionale digestive cu afecţiunile tiroidei, cu obezitatea, precum și afectarea cardiovasculară funcţională în bolile hepatice, durerea abdominală de cauză funcţională.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe