Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi desfăşurat sub sloganul „Să construim împreună un sistem pentru pacient“ s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute prin marcarea Zilei Europene a Pacienţilor. (...) "> Să construim împreună un sistem pentru pacient! - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Să construim împreună un sistem pentru pacient!

de Luminiţa VÂLCEA - mar. 18 2011
Să construim împreună un sistem pentru pacient!

   Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi desfăşurat sub sloganul „Să construim împreună un sistem pentru pacient“ s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute prin marcarea Zilei Europene a Pacienţilor. (...)

   Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi desfăşurat sub sloganul „Să construim împreună un sistem pentru pacient“ s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute prin marcarea Zilei Europene a Pacienţilor.
   Participanţii au realizat o radiografie a situaţiei la care au ajuns cei suferinzi din ţara noastră. Concluziile celor aproximativ 300 de reprezentanţi (din partea a 170 de asociaţii de pacienţi), în urma celor trei zile de dezbateri, nu sunt unele pozitive. Astfel, s-a constatat că 10% din bonavi au renunţat la tratament din cauza măsurilor luate de autorităţi în 2010. Pacienţii români au cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Europa – 59%, în vreme ce media pe continent este de 81%. De asemenea, în România există cel mai mare timp de aşteptare pentru intrarea pe lista de medicamente compensate a produsele farmaceutice inovatoare – 1.200 de zile, în vreme ce în Europa cea mai mare rată de aşteptare este în Belgia – 403 zile. La noi, pacienţii nu au niciun cuvânt de spus în forurile decizionale din sănătate. Avem valori mari ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin măsuri eficiente: boala cardiacă ischemică, cancerul de sân şi cel de col uterin. România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate prin cancer din Europa. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe