Newsflash
OPINII

Ne trebuie o nouă viziune

de Dr. Gabriel DIACONU - mai 13 2022
Ne trebuie o nouă viziune

Există, dincolo de oroarea și teroarea pe care le declanșează marile crize ale umanităţii, acele câteva lucruri din care ne tragem sevă, speranţă și resursă de schimbare.

De o parte, ai tragedia umană. De cealaltă, ai mecanismele prin care s-o alini, iar dacă n-ai putut s-o previi, măcar să intervii mai competent, cât să-i reduci impactul (pe cât posibil). Le spunem acestor servicii, în jargon internaţional, MHPSS, sau „servicii de sănătate mintală și psihosociale”.

        Prima observaţie este că aceste servicii vin, obligatoriu, laolaltă. Iar aceasta ar trebui să fie regula, nu excepţia. Or, în România continuăm să vedem „cazurile sociale” drept obligatoriu în context deprivaţional, prin lipsă de resurse. Este, din nou și din nou, o mare lacună a sistemului nostru că plasează asistenţa socială, sau „lucrătorul social”, doar în zona celor cu standard socio-economic scăzut. Am tratat și tratez oameni ale căror afecţiuni psihiatrice fac ravagii, își pierd locul de muncă, sau viaţa lor socială ori comunitară va fi fracturată pentru o vreme. Chiar dacă rănile date de simptome – în timp – trec, reintegrarea lor socială și profesională rămâne foarte dificilă.

A doua observaţie este că astfel de servicii formează un pachet complet, nu un lanţ de ocazie. Cu toate acestea, în România continuăm să asemănăm sănătatea mintală altor specialităţi de medicină internă, unde de fapt nu e. Ani în urmă, mai mulţi dintre noi au propus o reformă a sistemului prin care să finanţăm nu doar mai bine serviciile de psihiatrie, psihologie, asistenţă socială și comunitară ale celor vulnerabili, dar și un mecanism diferit de decontare în regim DRG. Vânturile, vremurile n-au fost prielnice. Discuţia trebuie redeschisă, și cu atât mai mult trebuie deschisă în contextul acestor ultimi trei ani, în care ne-am trezit și cu o pandemie, apoi cu un război la graniţe, respectiv cu briza rece a
recesiunii economice.

Realist vorbind, fără o bună sănătate mintală a contribuabilului, a forţei de muncă, a copiilor și vârstnicilor, toate celelalte au de suferit. Or, noi încă n-am trecut de nivelul rudimentar al „zilelor libere prin lege”, respectiv „voucherelor și tichetelor de vacanţă”.

O ultimă observaţie se referă la ancora guvernamentală în ceea ce privește MHPSS. Sănătatea mintală e la Ministerul Sănătăţii. Partea psihosocială e spartă între mai multe ministere, în funcţie de unele particularităţi. Este o soluţie – delicat spus – imbecilă, care diluează mult identitatea, dar și ciclurile de profesionalizare ale psihologilor în diverse specialităţi.

În concluzie, ne trebuie o nouă viziune privind toate aceste servicii. Și ne trebuie degrabă.

sanatate mintala

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe