Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Ne trebuie o nouă viziune

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 13 mai 2022

Există, dincolo de oroarea și teroarea pe care le declanșează marile crize ale umanităţii, acele câteva lucruri din care ne tragem sevă, speranţă și resursă de schimbare.

De o parte, ai tragedia umană. De cealaltă, ai mecanismele prin care s-o alini, iar dacă n-ai putut s-o previi, măcar să intervii mai competent, cât să-i reduci impactul (pe cât posibil). Le spunem acestor servicii, în jargon internaţional, MHPSS, sau „servicii de sănătate mintală și psihosociale”.

        Prima observaţie este că aceste servicii vin, obligatoriu, laolaltă. Iar aceasta ar trebui să fie regula, nu excepţia. Or, în România continuăm să vedem „cazurile sociale” drept obligatoriu în context deprivaţional, prin lipsă de resurse. Este, din nou și din nou, o mare lacună a sistemului nostru că plasează asistenţa socială, sau „lucrătorul social”, doar în zona celor cu standard socio-economic scăzut. Am tratat și tratez oameni ale căror afecţiuni psihiatrice fac ravagii, își pierd locul de muncă, sau viaţa lor socială ori comunitară va fi fracturată pentru o vreme. Chiar dacă rănile date de simptome – în timp – trec, reintegrarea lor socială și profesională rămâne foarte dificilă.

A doua observaţie este că astfel de servicii formează un pachet complet, nu un lanţ de ocazie. Cu toate acestea, în România continuăm să asemănăm sănătatea mintală altor specialităţi de medicină internă, unde de fapt nu e. Ani în urmă, mai mulţi dintre noi au propus o reformă a sistemului prin care să finanţăm nu doar mai bine serviciile de psihiatrie, psihologie, asistenţă socială și comunitară ale celor vulnerabili, dar și un mecanism diferit de decontare în regim DRG. Vânturile, vremurile n-au fost prielnice. Discuţia trebuie redeschisă, și cu atât mai mult trebuie deschisă în contextul acestor ultimi trei ani, în care ne-am trezit și cu o pandemie, apoi cu un război la graniţe, respectiv cu briza rece a
recesiunii economice.

Realist vorbind, fără o bună sănătate mintală a contribuabilului, a forţei de muncă, a copiilor și vârstnicilor, toate celelalte au de suferit. Or, noi încă n-am trecut de nivelul rudimentar al „zilelor libere prin lege”, respectiv „voucherelor și tichetelor de vacanţă”.

O ultimă observaţie se referă la ancora guvernamentală în ceea ce privește MHPSS. Sănătatea mintală e la Ministerul Sănătăţii. Partea psihosocială e spartă între mai multe ministere, în funcţie de unele particularităţi. Este o soluţie – delicat spus – imbecilă, care diluează mult identitatea, dar și ciclurile de profesionalizare ale psihologilor în diverse specialităţi.

În concluzie, ne trebuie o nouă viziune privind toate aceste servicii. Și ne trebuie degrabă.

sanatate mintala

Etichete: servicii de sanatate mintala sanatate mintala Romania MHPSS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.