Numeroase companii sunt interesate să ofere asistență terapeutică angajaților, aspect care a dus la crearea unui nou tip de program, oferit de un furnizor de abonamente medicale de la noi din țară.
Medicover și clinica Hope aduc companiilor din România primul program complet de „mental health” la locul de muncă.
Unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din România susține sănătatea angajaților la locul de muncă printr-un program de mental health (sănătate mintală) destinat companiilor.
Programul este implementat de o echipă de 100 de psihoterapeuți cu studii medicale, din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Hope, lider pe această piață în România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Consilierea se adresează managementului și angajaților și include etape de audit psihologic, traininguri, terapie și intervenții pentru îmbunătățirea performanței și productivității.
Implicarea și productivitatea angajaților sunt direct influențate de factori psihici și emoționali, aspecte accentuate de realitatea ultimilor ani de pandemie.
Problemele de sănătate mintală duc la absenteism ridicat în rândul angajaților, lipsă de satisfacție la locul de muncă și sabotează colaborarea, determinând costuri ridicate pentru companii care sunt nevoite să gestioneze perioade lungi de concedii medicale și o productivitate mai redusă.
Un studiu al Comisiei Europene estimează la 240 miliarde euro (1,6% din Produsul Intern Brut) costurile indirecte asociate productivității reduse și a ocupării reduse a forței de muncă. Cele mai frecvente forme de tulburări mintale în UE sunt tulburările de anxietate și depresia.
În România, numărul persoanelor cu tulburări mintale și de comportament aproape că s-a dublat în ultimii zece ani, până la un total de peste 500.000 în 2019, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.
Cei doi parteneri vin în întâmpinarea nevoilor actuale ale companiilor și astfel va fi extinsă paleta de servicii pentru abonați. Programul de sănătate mintală va completa astfel abonamentele de servicii medicale și va cuprinde ședințe de consiliere pentru gestionarea emoțiilor, motivare individuală și de echipă, și instrumente pentru evitarea stării de epuizare emoțională.
Nevoile emoționale și stresul resimțit de angajați, cu precădere în ultimii ani, impun o abordare specializată, a subliniat dr. Florinela Cîrstina, director general Medicover România:
„Liderii de astăzi trebuie să acorde importanța cuvenită stării de bine a angajatului, la nivel emoțional și mintal, pentru a-i oferi cadrul propice performanței. Implicarea în susținerea sănătății mintale este cea mai bună investiție pentru companiile care gândesc pe termen lung. Ne bucurăm să oferim companiilor partenere această strategie medicală menită să protejeze starea de bine a propriilor angajați.”
În ultimii ani, numărul persoanelor cu tulburări emoționale și psihice a crescut foarte mult și intervențiile de sănătate mintală la locul de muncă pot avea un efect foarte puternic, atât în prevenția cât și în tratamentul tulburărilor psihice și emoționale, a atras atenția dr. Gabriella Bondoc, director general și fondator Clinica Hope:
„Obiectivul nostru a fost mereu să oferim doar intervenții validate științific și, de aceea, suntem încântați să anunțăm lansarea programului Keep the Balance, program unic în România. Acesta este singurul program care acoperă complet toate recomandările ghidurilor internaționale și aduce laolaltă cele mai eficiente intervenții în acest domeniu.”
Beneficiile incluse în programul de mental health la locul muncă „Keep the Balance” pot fi accesate în mod virtual sau fizic, la nivel național, fiind dezvoltate pe baza ghidurilor internaționale în domeniu și recomandărilor Comisiei Europene, adaptate la nevoile de suport ale companiilor locale.
Programul include trei piloni cu beneficii care cresc gradual: se începe cu un audit psihologic realizat angajaților de psihoterapeuți cu experiență, urmează recomandări specifice organizației și sesiuni pentru echipele de conducere și angajați.
Următorul pilon include ședințe de evaluare psihologică și psihoterapie, și acces la servicii de asistență de urgență.
Pilonul al treilea este cel mai avansat și adaugă ședințe de coaching individual și de grup pentru creșterea nivelului de performanță.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe