Newsflash
OPINII

Igiena mâinilor în prevenţia infecţiilor nosocomiale

Igiena mâinilor în prevenţia infecţiilor nosocomiale
     În 2009, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat cam­pania globală „Salvează vieţi: spală-te pe mâini!“ ca parte componentă a primului program OMS dedicat siguranţei pacientului „Clean care is safer care“. Programul a fost iniţiat în octombrie 2005, cu partici­parea autorităţilor de sănătate din peste 125 de ţări, şi are ca obiectiv reducerea ratei infecţiilor asociate îngri­jirilor medicale. Infecţiile nosocomiale sunt o realitate, apar peste tot în lume iar prevenţia lor trebuie să con­stituie o prio­ritate pentru fiecare unitate medicală şi o responsabilitate pentru fiecare persoană implicată în asistenţa medicală.
     Datele epidemiologice estimează că, anual, se produc în ţările Uniunii Europene circa patru mi­lioane de infecţii nosocomiale (infecţii urinare, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, infecţii ale plă­gilor chi­rurgicale, bacteriemii, septicemii, infecţii cuta­nate) res­pon­­sabile pentru circa 37.000 de decese. Şi mai im­portant este faptul că jumătate din aceste infecţii sunt pro­duse de germeni multirezistenţi (ECDC 2011). De ase­­­me­nea, în jur de 7% din bolnavii care au fost internaţi mai mult de două zile într-o secţie de terapie intensivă dintr­-un spital european, în anii 2008 şi 2009, au dez­vol­tat o pneumonie (în peste 90% din cazuri asociată cu ven­ti­laţia mecanică). Cei mai frecvenţi germeni izolaţi în aceste cazuri au fost Pseudomonas aeruginosa şi Staphy­lococcus aureus (ECDC Surveillance report 2010, 2011).
     La 5 mai, campania „Salvează vieţi: spală-te pe mâini!“ este marcată în toată lumea, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei pe care o are igiena mâinilor perso­nalului me­dical în mo­mentul în care acordă asistenţă pacien­tului, pri­mul pas în preve­nirea şi con­trolul infecţiilor aso­­ciate îngrijirilor medi­cale.
     Infecţia nosocomială (intraspitalicească) poate fi definită ca: • infecţie con­tractată în spital de un pacient internat dintr-un alt motiv decât cel infecţios • infecţie apărută la un pacient din cadrul unui spital sau al unei alte unităţi medicale, la care infecţia nu era prezentă sau nu se afla în perioada de incubaţie la momentul internării • infecţia dobân­dită în spital, dar diagnos­ticată după externare • in­fecţia ocupaţională (la per­so­­nalul medical) • infecţia contractată în ambulatoriu (cabinete medicale de diverse specialităţi).
     Pacienţii pot fi purtători tegumentari de germeni rezistenţi, chiar dacă nu prezintă leziuni, cea mai mare încărcătură microbiană fiind prezentă la nivelul mâinii. Riscul contaminării mâinilor personalului de îngrijire este foarte crescut prin contactul cu cavităţile naturale ale bolnavului, în timpul toaletei plăgilor, la manoperele de recoltare a sângelui sau produselor patologice, la manipularea instrumentelor şi materialelor sanitare contaminate sau la simple activităţi precum măsurarea tensiunii arteriale sau a pulsului, atingerea mâinilor pacientului, a hainelor şi aşternuturilor etc.
     Pentru a evita transmiterea germenilor de la personalul medical la pacienţi şi de la pacienţi la personalul medical în mediul spitalicesc, OMS recomandă asigurarea igienei mâinilor în următoarele cinci momente ale îngrijirii unui pacient: • înainte de a atinge pacientul, pentru a evita transmiterea la pacient a germenilor care ar putea să existe pe mâinile personalului medical • înainte de orice procedură septică sau aseptică, pentru a evita transmiterea la pacient a germenilor (inclusiv a celor existenţi pe propriile tegumente) • după con­tactul cu fluide biologice, pentru a evita transmiterea la personalul medical sau în mediul înconjurător a ger­menilor de la pacient • după atin­gerea pacien­tului, pentru a evita trans­miterea la pe­r­sonalul me­dical sau în mediul înco­n­jurător a ger­menilor de la pacient • după atingerea supra­feţelor din jurul pacientului, pentru a evita transmiterea la personalul medical sau în mediul înconjurător a germenilor de la pacient care pot fi prezenţi pe suprafeţele din jurul acestuia.
     În funcţie de situaţie, pentru asigurarea igienei mâinilor sunt recomandate două metode: spălarea cu apă şi săpun (sau săpun antiseptic), respectiv utilizarea substanţelor antiseptice.
        Spălatul corect al mâinilor personalului cu apă şi săpun implică acces la apa curentă şi săpun la locul acordării îngrijirilor, necesită timp (cca 60 de secunde), poate produce uneori uscarea şi iritarea tegumentelor. Pentru a elimina o parte din aceste limite, se recomandă, în anumite situaţii, folosirea substanţelor dezinfectante (dacă mâinile nu sunt vizibil murdare).
     În ţara noastră, grija pentru igiena mâinilor personalului medical în unităţile sanitare nu constituie întotdeauna o prioritate şi nu se conştientizează importanţa acesteia ca metodă de prevenire a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale şi implicit a reducerii costurilor asociate acestor infecţii. Din cele peste 400 de spitale din România, doar trei sunt înregistrate la OMS ca având implementat programul de îmbunătăţire a igienei mâinilor.
     Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti a implementat din anul 2011 Programul OMS de îmbunătăţire a igienei mâinilor în secţiile cu risc crescut. Concomitent, au avut loc sesiuni de instruire a personalului privind igiena mâinilor, pe categorii profesionale, a fost monitorizat consumul de substanţe dezinfectante, complianţa personalului şi au fost prelevate probe microbiologice de pe mâinile personalului medical şi auxiliar. În acest an, ca urmare a rezultatelor bune obţinute în formarea unor deprinderi corecte şi a creşterii complianţei personalului la asigurarea igienei mâinilor în secţiile-pilot, comparativ cu celelalte secţii, Programul s-a extins în tot spitalul.
            Săptămâna 30 aprilie – 5 mai 2012 este dedicată Zilei mondiale a igienei mâinilor şi cu această ocazie au loc în spital o serie de activităţi de informare şi promovare a importanţei igienei mâinilor în prevenirea infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, atât în rândul cadrelor medicale, cât şi în rândul pacienţilor.

Notă autor:

Bibliografie


1. European Centre for Disease Prevention and Control. Risk assessment on the spread of carbapenemase-producing Enterobacteriaceae (CPE) through patient transfer between healthcare facilities, with special emphasis on cross-border transfer. Stockholm: ECDC; 2011
2. European Centre for Disease Prevention and Control. Annual Epidemiological Report on Communicable Diseases in Europe 2010. Stockholm: ECDC; 2010
3. European Centre for Disease Prevention and Control. Annual Epidemiological Report 2011. Report on 2009 surveillance data and 2010 epidemic intelligence data. Stockholm: ECDC; 2011
4. World Health Organization Guidelines on Hand Hygiene in Health Care: a Summary. Geneva: WHO; 2009

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe