Newsflash
OPINII

Consideraţii despre cabinetele medicale grupate

de Drd. Rareș Voroneanu - nov. 4 2022
Consideraţii despre  cabinetele medicale grupate

Medicul care este titularul unui cabinet medical individual are posibilitatea de a schimba forma de exercitare a profesiei, astfel încât să poată constitui cabinete medicale grupate.

pt voroneanuCabinetele medicale grupate reprezintă o formă de exercitare a profesiei de medic ca profesie liberală. Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998, acestea se realizează prin intermediul unui contract de grupare. Contractul va fi înregistrat la organele financiare, iar apoi va fi depus la Direcţia de Sănătate Publică, dar și la Colegiul Medicilor. 

Convenţia trebuie să conţină: părţile contractului (cabinetele medicale între care acesta se încheie); obiectul și scopul contractului (obiectul este reprezentat de gruparea cabinetelor, iar scopul este diferit de la caz la caz); sediul profesional al cabinetelor grupate; coordonarea acestora, cu menţionarea, în mod obligatoriu, a tuturor persoanelor care au calitatea de coordonator.

De asemenea, trebuie menţionate facilităţile economice utilizate în mod comun; modalitatea în care cheltuielile comune sunt împărţite între beneficiari; perioada pentru care convenţia este încheiată, dar și modalităţile în care poate înceta contractul.

Este important să reţinem că nu ne aflăm în prezenţa unei exercitări comune a serviciilor medicale, ci pur și simplu se utilizează un patrimoniu în mod comun. Apoi, apar întrebări legate de problema confidenţialităţii.

Mai există o astfel de obligaţie, având în vedere funcţionarea în comun a cabinetelor? Răspunsul este categoric da! Să presupunem că ne aflăm în următoarea situaţie: asistenta medicală este comună, atât pentru cabinetul Y, cât și pentru cabinetul X.

În situaţia în care există doi pacienţi cu afecţiuni asemănătoare, acesteia îi este interzis să prezinte cazul ambilor medici fără acordul pacientului. Bineînţeles, pentru desăvârșirea actului medical, cele două opinii pot ajuta la însănătoșire. Dar chiar și așa, pentru a nu exista plângeri, este bine să obţinem un acord exteriorizat în scris.

De asemenea, culpa pentru un eventual caz de malpraxis va fi una individuală. Chiar dacă patrimoniul este unul comun, nu vor putea fi trași la răspundere ambii profesioniști, deoarece actul medical este exercitat în mod individual.

Citiți și: Acreditarea unităţilor sanitare din ambulatoriu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe