Newsflash
OPINII

Ce e val ca valul vine

Ce e val ca valul vine

De câteva zile, asist cu uimire la tăvălugul de revolte în care se aruncă lumea noastră, întemeiat sau nu!

covid1Cuvântul meu de azi își va pierde cumva geometria. Este un cuvânt trist și un pic bolnav. O parte importantă a planetei suferă de foame, alta de războaie fără sfârșit, omul se poate ridica liber împotriva a orice, sau dimpotrivă, poate fi torturat prin dictatură și discriminare de toate felurile.

Nu trebuie să fii un Nostradamus ca să înţelegi că planeta Pământ scârţâie din toate încheieturile. Furia Naturii este cel mai clar semn că trăim într-o mare dezordine și derivă.

Cutremure și incendii devastatoare, inundaţii pe zone întinse, temperaturi extreme, topirea gheţarilor polari, lanţuri pandemice printre gâze, păsări și animale, nicio zi fără o „știre bombă” despre patologii umane noi, fizice și de comportament social și, un semn foarte grav, dispariţia albinelor de pe suprafeţe mari de grădini, elemente esenţiale în lanţul trofic al naturii.

Cele mai mici forme de viaţă, sau chiar la limita dintre ne-viaţă și viaţă, cum ar fi frânturile de ARN, adică virusurile, protestează și ele... luând cu asalt omenirea.

Tăvălugul numit COVID-19

Cu siguranţă, puterea răului se află acolo unde stă și puterea binelui, doar că noi trebuie să știm să facem diferenţa. Creativitatea omului a venit mână în mână cu supraproducţia și cu excesul de deșeuri, de gaze toxice, de noi și bulversante unde electromagnetice, lipsa de oxigen, modificarea ph-ului acvatic... toate pricinuite de mâna omului!

Pe acest teren a venit ca din cer tăvălugul numit COVID-19, maladia care seceră de doi ani, fără milă, oameni de toate categoriile și toate vârstele, ca o atenţionare că pentru planeta Pământ toţi suntem responsabili, toţi formăm un întreg, toţi plătim și nimeni nu se poate sustrage.

Spitalele s-au umplut pentru a doua oară de pacienţi, și printre victime se află tot mai mulţi tineri. Confruntarea dintre medici și boală a fost și este crâncenă, dar mai ales dintre medicul-om și propria lui frică faţă de acest dușman necunoscut, în pofida tuturor mijloacelor de protecţie.

Poate că cei care bravează în faţa bolii numită COVID-19 ar trebui să se gândească și la truda personalului medical, pus să trateze și să se expună serios, acolo unde se poate preveni.

Nu pot înţelege propaganda antivaccin

Văzut din afară, tabloul pare hazliu, apariţia unor personaje echipate în costume de luptă, asemenea unor spadasini, cu mănuși, măști, viziere, dar, în realitate, extrem de dramatic pentru omenire, semn al neputinţei, dacă iei în calcul efectul limitat al vaccinării, indisciplina sanitară a unei părţi a populaţiei și numărul copleșitor de îmbolnăviri, care crește de la o zi la alta în toată lumea.

Toate tipurile de vaccin anti-COVID efectuate nu au reușit să oprească boala, dar măcar au scăzut drastic numărul deceselor pentru cei vaccinaţi. Ca medic, nu pot înţelege propaganda antivaccin, știindu-se bine că era antibioticelor și a vaccinărilor, ca mijloc de apărare împotriva molimelor, a făcut ca populaţia lumii să se tripleze în mai puţin de un secol.

Dacă ne uităm în urmă, fiecare val de ciumă omora două treimi din populaţia unui teritoriu. Gripa spaniolă din anii 1918- 1920 a ucis în lume 20 de milioane de oameni. Ar trebui să fie un motiv de reflectare pentru noi. Iar purtătorii de opinii medicale, atât de zeloși, ar trebui să lase locul doar vârfurilor știinţifice, fizicieni, chimiști, medici laureaţi ai premiului Nobel, să-și exprime punctul lor de vedere, credibil, avizat.

Protestez și eu

Ce greșeală, să fie lăsaţi să-și dea cu părerea toţi chibiţii! Uite că și eu protestez pentru ceva! Internetul duduie de filmuleţe făcute în studiouri clandestine, cu așa-ziși profesori universitari, la fel ca în reclamele de medicamente, numai că atunci când îi cauţi, ei nu există.

Din păcate, omul de astăzi nu mai răspunde pentru cuvintele lui. O vorbă românească spunea „cu un cuvânt poţi omorî un om”, și, ridicând pragul, „cu un puhoi de cuvinte, la o adică, poţi crea un dezastru”.

Citește și: UNTOLD în valul patru

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe