Newsflash
Cultură

Operă valoroasă semnată de Ștefan Luchian, scoasă la licitație

de Florentina Ionescu - oct. 13 2021
Operă valoroasă semnată de Ștefan Luchian, scoasă la licitație

Cea mai valoroasă operă semnată de Ștefan Luchian va fi scoasă în curând la licitație, în Capitală.

Aceasta a depășit cea mai mare evaluare de licitație prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească scoasă la licitație în România și este programată să fie vândută în cadrul celui mai așteptat eveniment de artă al sezonului – Licitația de Toamnă de la Artmark.

Toamna”, operă de mari dimensiuni semnată de pictorul care a modernizat pictura românească, Ștefan Luchian, cu o estimare de 200.000-300.000 de euro, depășește estimarea operei „Țărăncuță odihnindu-se”, semnată de Nicolae Grigorescu, evaluată pentru 150.000-250.000 de euro în 2011, se arată într-un comunicat transmis redacției. 

Toamna Stefan Luchian
„Toamna”

Lucrarea de dimensiuni monumentale este expusă în sala principală a Palatului Cesianu-Racoviță și poate fi vizionată gratuit până marți, 26 octombrie, când va avea loc, online pe platforma Artmark Live, Licitația de Toamnă, spun organizatorii evenimentului.

Opera realizată de Luchian în 1901, inspirat de grafica în stil Art Nouveau a contemporanului său, artistul francez Georges des Feure, face parte dintr-un ansamblu de patru uleiuri, reprezentând alegorii feminine.

Astăzi, două dintre cele patru panouri pictate de Luchian sunt în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, dintre care cel intitulat „Primăvara” este piesa centrală a sălii dedicate începuturilor modernismului românesc, în expunerea permanentă a actualei Galerii Naționale. 

Cel de-al patrulea panou ilustrat în literatura de specialitate, neidentificat de istoriografie în vreo colecție anterioară ori ulterioară schimbării de regim din 1989, este considerat pierdut, potrivit Artmark.

O altă operă importantă semnată de pictorul florilor, care va fi scoasă la licitație pe 26 octombrie, este „Crizanteme”, de asemenea o pictură de mari dimensiuni, ce a primit o estimare de 120.000-180.000 de euro. 

Crizanteme Stefan Luchian
„Crizanteme”

Lucrarea, care până în 1919 a fost în colecția istorică a criticului de artă și prietenul lui Ștefan Luchian, Virgil Cioflec, a trecut ulterior în prestigioasa colecție istorică dr. Iosif Dona, colecție destrămată treptat, prin vânzări private, dar mai ales prin donații constrânse în anii comunismului, către Muzeul Național de Artă.

În completarea seriei inedite, Licitația de Toamnă listează și o a treia lucrare de Ștefan Luchian, de dimensiuni mai modeste, un pastel realizat în timpul șederii la Brebu, intitulat „Casă din Brebu” (având o estimare de 12.000-18.000 de euro). 

Casa din Brebu Stefan Luchian
„Casă din Brebu”

Alte lucrări de referință incluse în aceeași licitație

Licitația de Toamnă, dedicată punerii în vânzare a unei selecții curatoriate a celor mai reprezentativi și valoroși artiști români – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, cuprinde și alte lucrări de referință semnate de cei mai cunoscuți și apreciați financiar maeștri ai artei românești, precum: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiață, Ion Theodorescu-Sion, Marius Bunescu, Ștefan Popescu sau Ion Țuculescu. 

Expozitia de Toamna Palatul Cesianu Racovita

Capodoperele pot fi vizionate gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță din strada C.A. Rosetti, nr. 5 din Capitală, zilnic, între orele 10:00-20:00.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe