Newsflash
Internaționale

OMS: Omicron, ameninţare pentru populaţie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 14 2022
OMS: Omicron, ameninţare pentru populaţie

Varianta Omicron reprezintă o adevărată ameninţare pentru populaţie, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aceasta fiind responsabilă și de apariţia unor forme severe de boală.

Deși informaţiile obţinute în majoritatea studiilor existente până în acest moment arată că varianta Omicron ar determina apariţia unor forme mai ușoare de boală, numărul record de infectări cu această tulpină și răspândirea rapidă au suprasolicitat sistemele de sănătate. Săptămâna trecută, SUA au înregistrat un număr record de infectări, cu aproximativ 1 milion de cazuri de COVID-19 în 24 de ore. Numărul de cazuri la nivel global a crescut cu 71% în ultima săptămână, conform statisticilor, iar în SUA s-a înregistrat o creștere cu 100%. La nivel mondial, 90% dintre cazurile severe au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS) a explicat că, deși varianta Omicron pare să fie mai puţin severă comparativ cu Delta, în special la cei vaccinaţi, acest lucru nu înseamnă că trebuie încadrată în categoria tulpinilor care determină apariţia unor forme ușoare de boală. Ca și în cazul celorlalte variante ale virusului SARS-CoV-2, Omicron a determinat un număr crescut de spitalizări și decese și a suprasolicitat sistemele de sănătate la nivel mondial.

Presiuni asupra sistemelor medicale

        Tot săptămâna trecută, Marea Britanie a raportat 179.756 de cazuri de COVID-19 și 231 de decese legate de această boală. În Franţa, ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, a evidenţiat că ianuarie se anunţă o lună grea pentru spitale, iar în timp ce formele de COVID-19 cauzate de Omicron au fost internate în secţiile clinice, cele provocate de varianta Delta au avut nevoie de îngrijiri medicale în cadrul secţiilor de terapie intensivă. Franţa a înregistrat joia trecută un număr record de cazuri de infectare, 261.000. Serbia suferă din cauza presiunii asupra sistemului medical, înregistrând aproximativ 9.000 de cazuri joia trecută.

        Experţii OMS subliniază în continuare importanţa vaccinării, luna iulie fiind setată ca dată-limită pentru a atinge ţinta de 70% a populaţiei vaccinate la nivel mondial.

        În Canada numărul de spitalizări a crescut, iar specialiștii spun că cel mai probabil numărul de cazuri de COVID-19 este mult mai mare în realitate faţă de cel raportat. În Quebec au fost înregistrate luni 2.554 de spitalizări, 248 de pacienţi necesitând internare în unităţile de terapie intensivă. În Africa au fost raportate în urmă cu o săptămână 82 de decese și 4.482 de cazuri de COVID-19.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-59901547

https://www.cbc.ca/news/world/coronavirus-covid19-canada-world-jan10-2022-1.6309305

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe