Newsflash
Internaționale

OMS caută un nume mai puțin discriminatoriu pentru variola maimuței

de L. Budin - iun. 16 2022
OMS caută un nume mai puțin discriminatoriu pentru variola maimuței

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că lucrează cu experți, pentru a găsi un nou nume, mai puțin discriminatoriu și mai puțin stigmatizant, pentru variola maimuței.

Decizia OMS a venit după ce peste 30 de oameni de știință au luat atitudine, în legătură cu „nevoia urgentă” pentru o denumire mai puțin discriminatorie și mai puțin stigmatizantă, atât pentru virus, cât și pentru boala pe care o cauzează, informează BBC.

Monkeypox-virus-H
Sursă: ECDC

 

Ei au mai arătat că referirile permanente la virusul variolic ca fiind „african” sunt atât incorecte, cât și discriminatorii. În timp ce 72 de decese au fost raportate în țările unde virusul este deja endemic, niciunul nu s-a înregistrat în cele 32 de țări nou afectate.

Reprezentanții OMS au adăugat că se va organiza un comitet de urgență săptămâna viitoare, pe 23 iunie, pentru a determina dacă epidemia de variolă a maimuței reprezintă o urgență în materie de sănătate publică internațională. Acesta este nivelul cel mai ridicat de alertă care ar putea fi emis de agenția sanitară a Națiunilor Unite, nivel care nu se aplică, la ora actuală, decât pandemiei de COVID-19 și poliomielitei, se arată pe site-ul ONU.

Epidemia mondială de variola maimuței e neobișnuită și preocupantă. De aceea, am decis să convoc, săptămâna viitoare, comitetul de urgență, în virtutea Regulamentului sanitar internațional, pentru a evalua dacă această recrudescență reprezintă o urgență de sănătate publică”, a declarat, într-o conferință de presă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizația estimează că „utilizarea judicioasă” a vaccinurilor poate face față bolii. 

Este esențial ca vaccinurile să fie disponibile, în mod echitabil, peste tot, acolo unde e nevoie”, a insistat dr. Tedros. 

Directorul OMS a subliniat că aprovizionarea cu vaccinuri e limitată.

Deocamdată, vaccinarea în masă nu este nici necesară, nici recomandată, se mai arată pe site-ul ONU. Controlul epidemiei ar trebui să se bazeze în principal pe măsuri de sănătate publică – supraveghere, depistarea c ontacților, izolare și îngrijiri acordate pacienților.

A fost confirmat primul caz de variola maimuţei în România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe