Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ce complicații poate declanșa gripa la tineri și de ce e bine să vaccinăm bebelușii

de Florentina Ionescu - feb. 24 2025
Ce complicații poate declanșa gripa la tineri și de ce e bine să vaccinăm bebelușii

Dr. Cosmina Berbecel a susținut o prezentare cu tema „Importanța prevenției. Vaccinarea adultului” la conferința Medic.ro ce a avut loc săptămâna trecută, la București.

Medicul Cosmina Berbecel a subliniat importanța prevenției prin vaccinarea adultului împotriva gripei. Ea a prezentat o serie de informații și statistici interesante cu privire la gripă și mai ales la complicațiile pe care le produce această infecție. În ceea ce privește frecvența cazurilor de gripă, „în fiecare minut, undeva în lume, cineva moare din cauza gripei”, a subliniat dr. Cosmina Berbecel miercuri, 19 februarie, la conferința Medic.ro, organizată de MedicHub Media

„În ceea ce privește vaccinul gripal, așa cum știm, nu vaccinăm și în secunda doi pacientul este protejat. Durează între 10 și 14 zile până când apare un răspuns imun optim, și acest răspuns imun scade de la o lună la alta cu procente cuprinse între 6 și 11%. De aceea se consideră că debutul vaccinării antigripale ar trebui să se producă în mod optim, la noi în țară, începând cu luna octombrie”, a punctat medicul. 

Totodată, aceasta le-a amintit medicilor de familie că în luna septembrie ar fi bine să înceapă să vaccineze doar copiii care sunt cu vârste între 6 luni și 9 ani și care nu au mai fost vaccinați antigripal anterior, „pentru că, așa cum bine știți, aceștia au nevoie de două doze în primul sezon de vaccinare antigripală”. 

Nu este o „simplă” gripă 

Ca societate, avem tendința să considerăm gripa o simplă infecție respiratorie; o simplă gripă; o infecție care se rezolvă oricum în decurs de o săptămână. Pacientul cu infecție cu virus gripal face febră, tușește, îl doare capul, îl dor mușchii. 

Practic, medicii văd doar partea de vârf a aisbergului, „omitem ce se află, practic, în apă; omitem principalele complicații pe care le dă gripa, omitem adevărata povară socială, economică, medicală a gripei. Pentru că gripa poate să declanșeze infarct miocardic la pacienți tineri, fără comorbidități; poate să declanșeze accident vascular cerebral; poate agrava bolile cronice deja existente. Se știe că, de exemplu, la adulții cu vârsta peste 40 de ani, în primele trei zile de la debutul simptomelor de gripă, crește de opt ori riscul de a face un accident vascular cerebral. Și la aceeași categorie de persoane crește de zece ori riscul unui eveniment cardiac acut, al unui infarct miocardic acut”, a subliniat dr. Cosmina Berbecel. 

La copii, adaugă aceasta, crește de șapte ori riscul de pneumonie. Iar în ceea ce-i privește pe pacienții cu diabet, aparent bine controlat terapeutic, 75% dintre aceștia se dezechilibrează, deci își decompensează valorile glicemice în perioada când au gripă. 

Oferă protecție nu doar gravidei, ci și bebelușului

„Este bine să recomandăm vaccinarea antigripală. Ea se face începând cu vârsta de 6 luni, fără limită superioară de vârstă. Dar este foarte important să știm că la pacienții vârstnici, cu vârsta peste 60 de ani, avem un vaccin special, care le este dedicat. Vaccinarea antigripală este recomandată inclusiv gravidelor, pentru că este singura posibilitate de a proteja și copilul până la 6 luni vaccinând gravida. Dacă o vaccinăm pe mamă după ce naște, anticorpii prin lapte nu se mai transmit, ei se pot transmite doar prin placentă și, practic, am lipsi bebelușul în perioada 0-6 luni de orice formă de protecție. Sigur, dacă măcar atunci se vaccinează mama, e acel efect de umbrelă”. 

Începând cu vârsta de 6 luni, medicii de familie pot recomanda vaccinarea antigripală. „Avem nevoie de două doze [de vaccin gripal] dacă este un copil sub 9 ani. Cele două doze se fac la interval de 28 de zile între ele și mare atenție: sunt două doze întregi de fiecare dată de vaccin gripal”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe