Newsflash
Apariții editoriale

Omagiu către Iuliu Haţieganu

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 9 2020
Omagiu către Iuliu Haţieganu

Prof. dr. Sorin Nicu Blaga, ani de zile șeful secţiei interne (cu profil cardiologic) al Clinicii medicale I a UMF Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, oferă o nouă carte: „Iuliu Haţieganu și pecetea Blajului cărturăresc”.

Apărută anul trecut, la Editura Buna Vestire Blaj, lucrarea continuă seria scrierilor pe care autorul le dedică Blajului și tradiţiei sale culturale unice în ţară (să reamintim aportul acestui oraș la împlinirea destinului istoric al ţării, la cultivarea moștenirii spirituale greco-catolice, la educarea unei elite transilvănene de excepţie).

Fiind blăjean, nu este de mirare că profesorul Blaga ne aduce în atenţie momente istorice care altfel ar fi trecute ușor cu vederea, mai ales de ochii celor mai tineri. De data aceasta, medicul-scriitor (membru al Societăţii Medicilor Scriitori din România și al Uniunii Internaţionale a Scriitorilor Medici) se apropie din nou de personalitatea fondatorului învăţământului medical românesc din Transilvania, Iuliu Haţieganu.

Omagiu lui Iuliu Hatieganu

Așa cum arată în prefaţă prof. dr. Ion Buzași, istoric literar, anii de la Blaj și-au pus amprenta asupra personalităţii lui Haţieganu. Iar Sorin Nicu Blaga, care a lucrat în aceeași secţie în care își desfășurase activitatea și Haţieganu, la un interval de zeci de ani, îi aduce un omagiu simplu și elegant. Prin asamblarea dovezilor despre relaţiile repetate ale lui Haţieganu cu Blajul și ale interrelaţiilor sale cu alţi blăjeni, dar și prin acumulare de informaţii și fotografii prin documentare asiduă, autorul realizează o carte de buzunar frumoasă care se citește cu plăcere.

Volumul combină sentimentele patriotice locale ale autorului cu veridicitatea documentării istorice. Multe dintre fotografii sunt inedite pentru majoritatea cititorilor. Pe coperta a patra, prof. dr. Sorin Nicu Blaga a așezat printre altele, un citat din George Sbârcea (dirijor și muzician binecunoscut la Cluj): „Nimeni ca Profesorul Iuliu Haţieganu nu știa să poarte cu mai multă gravitate demnitatea de Magnificus Rector, să radieze în preajmă lumina înaltă a spiritualităţii”. Acest citat sintetizează evlavia autorului faţă de Haţieganu la centenarul facultăţii de medicină clujene românești.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe