Pentru comunitatea medicilor stomatologi, anul 2025 vine la pachet cu digitalizarea completă a interacțiunii cu CMSR, precum și cu eforturi susținute pentru debirocratizarea activității.
Printre principalele provocări cu care se confruntă comunitatea stomatologică în România se numără subfinanțarea serviciilor stomatologice din fonduri publice, birocrația excesivă, armonizarea regulilor de publicitate, în acord cu Codul Deontologic, numărul mare de absolvenți de stomatologie care generează supraaglomerarea urbanului mare și, implicit, lipsa politicilor publice care să îi încurajeze pe aceștia să practice în mediul rural.
„Din totalul cheltuielilor publice cu sănătatea, statul român direcționează doar 5% către serviciile stomatologice, în timp ce media europeană este la 31%. În dialogul cu partenerii instituționali, susținem creșterea bugetelor publice alocate finanțării serviciilor de sănătate orală, extinderea listei de manopere decontate, dar și a prețului per manoperă”, afirmă dr. Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR).
În ceea ce privește birocrația excesivă, dr. Florin Lăzărescu spune: „Medicii stomatologi se confruntă adesea cu procese administrative anevoioase, consumatoare de resurse. Simplificarea acestor procese, prin colaborarea cu autoritățile relevante, reprezintă un obiectiv central”.
Președintele CMSR afirmă că accesul la servicii stomatologice este inegal la nivelul țării, cu o supraaglomerare a urbanului mare și o lipsă a accesului în mediul rural: „Dreptul la sănătate este protejat prin Constituție, astfel încât autoritățile sunt direct interesate ca accesul la servicii stomatologice să se îmbunătățească și în mediul rural. Prin afilierea la FEDCAR (Federation of European Dental Competent Authorities and Regulators) urmărim bunele practici internaționale și, prin dialog cu partenerii instituționali, încercăm să transpunem în legislația românească exemplele de bune practici”.
Printre principalele obiective asumate de CMSR în acest an se numără: actualizarea Codului Deontologic și a Regulamentului EMC; finalizarea revizuirii acestor documente, printr-un proces transparent și profund consultativ cu membrii Colegiului, care va aduce claritate și va consolida standardele etice și profesionale; digitalizarea proceselor CMSR.
„Cu ajutorul aplicației dedicate medicilor stomatologi, aceștia își vor putea urmări punctele EMC, vor putea să-și achite cotizația de membru și să trimită solicitări. Timpul este unul dintre cele mai de preț bunuri pentru medicul stomatolog și, prin lansarea aplicației, interacțiunea acestuia cu CMSR va fi complet digitalizată, pentru a se putea dedica mai mult timp îngrijirii pacienților”, adaugă dr. Florin Lăzărescu.
CMSR va publica un ghid național privind normele de igienă, dezinfecție și sterilizare în cabinetele stomatologice. De asemenea, grupurile tehnice vor clarifica competențele medicilor în situații de urgență. Colegiul își propune să colaboreze cu instituțiile cu rol de control, cu scopul elaborării de protocoale unitare și simplificate, care să-i sprijine pe medicii stomatologi în navigarea reglementărilor complexe.
„Alături de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, ne propunem să inițiem, în acest an, un program dedicat îmbunătățirii sănătății orale a elevilor. 66,3% dintre copii se confruntă cu carii dentare și doar 50% dintre cei mici se spală pe dinți de două ori pe zi. Vizând în primul rând prevenția și educația timpurie, acest program are capacitatea de a schimba obiceiuri și de a sprijini dezvoltarea armonioasă a noilor generații”, adaugă dr. Florin Lăzărescu. Prin aceste inițiative, CMSR își reafirmă angajamentul de a sprijini medicii stomatologi, de a simplifica procesele administrative și de a promova sănătatea orală la nivel național.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe