Newsflash
Internaționale

O nouă sub-variantă Omicron, monitorizată de oamenii de ştiinţă

de Dorina Novac - ian. 21 2022
O nouă sub-variantă Omicron, monitorizată de oamenii de ştiinţă

O nouă sub-variantă Omicron, apărută în urmă cu câteva săptămâni, ridică semne de întrebare şi este monitorizată cu mare atenţie de oamenii de ştiinţă.

Deşi noua sub-variantă „nu schimbă datele problemei”, potrivit ministrului francez al Sănătăţii, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare, scrie Agerpres.

sub-varianta Omicron

Denumită BA.2, această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii, în special în Europa.

„Noi variante apar cu o regularitate destul de mare. (...) Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”, a reamintit joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, în timpul unei conferinţe de presă.

La fel ca varianta Delta de dinaintea sa, varianta Omicron, pe măsură ce s-a răspândit tot mai mult în lume, a generat sub-variante care conţin una sau două mutaţii în raport cu genomul său original.

Pentru moment, caracteristicile exacte ale noii sub-variante nu au fost analizate. Însă anumite date medicale atrag atenţia specialiştilor: BA.2 ar fi devenit deja majoritară în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria „variantelor îngrijorătoare”, nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.

„Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante. Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate”, a anunţat vineri într-un comunicat agenţia Sante Publique France.

Până în acest moment, noua sub-variantă a fost detectată deja în Franţa, însă la niveluri foarte scăzute.

În schimb, în Danemarca, ea a înlocuit progresiv BA.1, varianta Omicron „clasică”.

BA.2, care nu prezintă o mutaţie specifică, aşa cum s-a observat în cazul variantei Omicron şi care a permis diferenţierea de varianta Delta, este cercetată de oamenii de ştiinţă britanici, dar nu a fost desemnată „variantă îngrijorătoare”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe