Newsflash
Internaționale

Al doilea booster anti-COVID îi protejează pe vârstnici, însă nu pe mult timp

de Dorina Novac - apr. 6 2022
Al doilea booster anti-COVID îi protejează pe vârstnici, însă nu pe mult timp

Cea de-a patra doză a vaccinului Pfizer-BioNTech a determinat o scădere a ratelor COVID în rândul persoanelor vârstnice, însă protecţia oferită împotriva riscului de infectare pare să fie de scurtă durată, potrivit unui studiu realizat în Israel.

Protecţia oferită de al doilea booster împotriva riscului de infectare a început să scadă după patru săptămâni, au precizat cercetătorii israelieni într-un studiu publicat marţi în New England Journal of Medicine, scrie Agerpres.

Al doilea booster

În schimb, protecţia împotriva formelor severe de COVID-19 nu a scăzut în primele şase săptămâni după administrarea celui de-al doilea booster, însă autorii studiului sunt de părere că oamenii de ştiinţă au nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua protecţia pe termen lung oferită de cea de-a patra doză a acestui vaccin.

Citește și: Franța: A patra doză de vaccin anti-COVID oferită persoanelor de peste 80 de ani

Autorii studiului, realizat pe aproximativ 1,3 milioane de persoane cu vârste de peste 60 de ani, a analizat datele medicale furnizate de Ministerul Sănătăţii din Israel între 10 ianuarie şi 2 martie, o perioadă în care varianta Omicron era predominantă în această ţară.

Studiul a fost publicat cu o zi înainte de o reuniune a reprezentanţilor Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA), care se vor întruni miercuri pentru a discuta despre necesitatea administrării unor doze de supra-rapel suplimentare, la o săptămână după ce Statele Unite au autorizat cel de-al doilea booster pentru persoanele de peste 50 de ani în contextul răspândirii rapide a subvariantei Omicron BA.2.

Miniştrii Sănătăţii din Europa au îndemnat la rândul lor guvernele ţărilor din UE să sprijine administrarea celui de-al doilea booster în rândul persoanelor de peste 60 de ani.

Dintre ţările din Asia, Coreea de Sud a început să administreze a patra doză a vaccinurilor anti-COVID încă din luna februarie, iar Singapore a anunţat că al doilea booster urmează să fie administrat în curând persoanelor de peste 80 de ani.

Un alt studiu realizat în Israel a arătat luna trecută că vârstnicii care au primit cel de-al doilea booster al vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer-BioNTech au prezentat o rată de mortalitate cu 78% mai mică decât cei care au primit un singur booster.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe