La jumătatea lunii septembrie au fost anunţate numele primilor invitaţi ce vor veni toamna aceasta la Festivalul Internaţional de Literatură și Traducere Iași.
Autori renumiţi, reprezentanţi de seamă ai literaturii contemporane din străinătate și din România, vor fi prezenţi, între 23 și 27 octombrie 2024, la Festivalul Internaţional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). Evenimentul cultural a ajuns anul acesta la cea de-a XII-a ediţie.
Pe lista invitaţilor se află scriitori precum: Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021, Colm Tóibín (romancier, poet, dramaturg, jurnalist și critic literar irlandez, tradus în peste 30 de limbi), Clara Usón (voce emblematică a literaturii spaniole contemporane, deţinătoare a numeroase premii internaţionale), Zeruya Shalev, scriitoare israeliană apreciată la nivel internaţional, având cărţi traduse în peste 27 de limbi, Pascal Bruckner, romancier, eseist și filosof francez, tradus în peste 30 de limbi. Pe lista invitaţilor din străinătate se află și alţi scriitori importanţi, traduși și deţinători de premii și distincţii prestigioase.
La FILIT 2024 vor participa și apreciaţi autori români sau de origine română, cum ar fi Radu Aldulescu, Ruxandra Burcescu, Mihaela Buruiană, Denisa Comănescu, Tudor Creţu, Peter Demeny. Alţi autori invitaţi sunt: Iulia Gherasim, Raluca Nagy, Tiberiu Neacșu, Bogdan O. Popescu, Cristian Teodorescu, Tatiana Ţîbuleac și Matei Vișniec.
Un loc aparte în cadrul festivalului le revine traducătorilor de literatură română, despre care organizatorii festivalului afirmă că au un rol esenţial în promovarea literaturii române și în traducerea și publicarea scriitorilor români în străinătate. Între aceștia se numără: Miruna Bacali, Jan Willem Bos, Angela Bratsou, Sean Cotter, Florica Courriol, Jean-Louis Courriol, Gabriella Koszta, Steinar Lone. Tot în cadrul FILIT se va desfășura și întâlnirea naţională a scriitorilor și traducătorilor de limba română selecţionaţi în proiectul european Connecting Emerging Literary Artists.
În cadrul său, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iași este partenerul reprezentant pentru România. La discuţii vor lua parte scriitorii Iulian Bocai, Paula Erizanu, Ioana Maria Stăncescu și zece traducători din limbi străine în limba română. Lista invitaţilor speciali (scriitori, manageri culturali, editori, jurnaliști, artiști) urmează să fie publicată în curând pe www.filit-iasi.ro.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe