În Uniunea Europeană infecțiile cu gonoreea au crescut cu 31% în decurs de un an, iar cele cu sifilis cu 13%, arată cele mai recente date ale ECDC.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a atras atenția asupra necesității urgente de a crește conștientizarea, prevenirea, testarea și tratarea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), după ce datele celui mai recent raport al său arată o creștere continuă a acestor infecții în Uniunea Europeană (UE).
Potrivit documentului dat publicității în 10 februarie 2025, în anul 2023, la nivelul UE/EEA( European Economic Area-spațiul economic european n.red) s-au înregistrat aproape 100.000 de cazuri noi de gonoree, în creștere cu 31% față de anul 2022 și cu peste 300% comparativ cu 2014. În mod similar, în 2023, s-au înregistrat 41.051 cazuri noi de sifilis, în creștere cu 13% față de anul 2022 și dublu comparativ cu 2014.
Creșterea numărului de cazuri de gonoree a fost observată în diferite grupuri populaționale, inclusiv bărbați care fac sex cu bărbați, dar și în rândul persoanelor heterosexuale, bărbați și femei deopotrivă. În cazul femeilor, cea mai ridicată rată a îmbolnăvirilor a fost la grupă de vârstă 20-24 de ani aceasta fiind și grupa care a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi din 2023. La bărbați cea mai mare prevalență a fost la grupa de vârstă 25-34 de ani.
În ceea ce privește sifilisul, boala este mai des întâlnită în rândul bărbaților, raportul fiind de 7 bărbați diagnosticați la o femeie, precizează ECDC. Categoria de vârstă cu cel mai mare număr de cazuri noi a fost 25-34 ani (bărbați). Cele mai multe cazuri, 72% au fost înregistrate la bărbații care fac sex cu bărbați.
Deși a înregistrat o ușoară scădere a numărului de infectări, Chlamydia rămâne cea mai frecventă ITS în 2023, în UE. Peste 230.000 de cazuri noi au fost identificate în acest an, în creștere cu 13% comparativ cu 2014. Infecția continuă să afecteze disproporționat tinerii, prevalența cea mai ridicată fiind la grupa de vârstă 20-24 de ani, notează autorii raportului.
„Tendințele pentru toate ITS pentru care ECDC oferă date de supraveghere subliniază necesitatea unei acțiuni imediate pentru a preveni transmiterea ulterioară și a atenua impactul acestora asupra sănătății publice”, subliniază reprezentanții ECDC.
Potrivit acestora, există mai multe explicații pentru înmulțirea infecțiilor cu transmitere sexuală. Una dintre ele o reprezintă creșterea testării pentru aceste afecțiuni în anumite categorii populaționale. O altă ipoteză o constituie apariția unor modificări în rândul comportamentelor sexuale cu risc, precum utilizarea mai puțin frecventă a prezervativelor sau un număr mai mare de parteneri sexuali. Însă pentru ca această ipoteză să se confirme este necesară efectuarea unor studii în acest sens, menționează autorii raportului.
Pe lângă creșterea numărului de ITS, un alt lucru care îi îngrijorează pe reprezentanții ECDC este riscul creșterii rezistenței antimicrobiene în gonoree: „Apariția tulpinilor rezistente la medicamente amenință eficacitatea tratamentelor actuale, făcând crucială accentuarea prevenirii și promovarea utilizării responsabile a antibioticelor”.
În acest context, ECDC a reamintit că utilizarea prezervativului în orice tip de raport sexual (vaginal, anal sau oral) este crucială pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. La fel de important este și dialogul deschis și sincer cu partenerii în ceea ce privește sănătatea sexuală.
Foto: Shutterstock
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe