Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a anunțat că a fost detectată o nouă tulpină a virusului care provoacă gripă aviară la un lucrător din Nevada, omul fiind implicat în activități legate de produsele lactate.
Un lucrător de la o firmă de produse lactate din statul american Nevada a fost infectat cu un nou tip de virus al gripei aviare, această tulpină fiind diferită de versiunile care s-au răspândit la păsările din SUA anul trecut, au spus ieri oficialii americani, scrie Associated Press.
Forma de boală a lucrătorului a fost considerată una ușoară. Principalele simptome ale acestei persoane au fost roșeața oculară și iritația oculară, similare cu cele mai multe cazuri de gripă aviaă asociate cu vacile de lapte. Persoana nu a fost spitalizată și s-a recuperat, potrivit oficialilor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).
Noua tulpină a mai fost întâlnită și înainte, la peste 10 persoane expuse la carnea de păsări de curte, dar aceasta este prima dată când o infecție a fost identificată la o vacă. Lucrătorul de la compania de lactate din Nevada a fost expus la o fermă de vacin din zona Churchill County, din partea central-vestică a statului.
Experții de la CDC au spus că nu există nicio dovadă că virusul s-a transmis de la această persoană la oricare alte persoane din apropierea sa. Agenția americană continuă să sublinieze că virusul de gripă aviară prezintă un risc scăzut pentru populația generală.
Sursa menționată reamintește că gripa aviară se răspândește, în prezent, prin contactul cu animalele și cu unele persoane infectate. Oamenii de știință o numesc gripă de tip A H5N1. Dar important este să reținem că există mai multe tulpini ale virusului care cauzează gripă aviară.
O versiune (cunoscută ca tulpina B3.13) a fost confirmată în martie, după ce s-a răspândit la vite către finalul anului 2023, au spus oamenii de știință. Această tulpină a infectat 962 de turme de vaci, în 16 state americane, majoritatea animalelor infectate fiind în statul California.
Noua tulpină, cunoscută ca D1.1, a fost confirmată la vitele din Nevada în 31 ianuarie 2025. Virusul a fost descoperit în laptele colectat ca parte dintr-un program de monitorizare început în luna decembrie. Descoperirea noii variante înseamnă că forme diferite ale virusului de gripă aivară s-au răspânditde la păsări sălbatice la vite de cel puțin două ori.
Cel puțin 68 de persoane din SUA au fost raportate de oficiali ca fiind infectate cu virusul gripei aviare anul trecut, potrivit CDC. Toți acești oameni, cu excepția unui număr mic, au lucrat în preajma vacilor sau a păsărilor de curte.
Fotografie de la Lukas Kosc: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vaca-curioasa-in-hambarul-de-vite-slovac-in-timpul-iernii-30649708/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe