Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Inițiativă nou lansată de OMS, pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului H5N1

de Florentina Ionescu - aug. 9 2024
Inițiativă nou lansată de OMS, pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului H5N1

Organizația Mondială a Sănătății a lansat o nouă inițiativă pentru a contribui la dezvoltarea unui vaccin pe bază de ARN mesager împotriva virusului H5N1 care determină gripa aviară.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), www.who.int, este vorba despre un proiect nou, menit să accelereze dezvoltarea unor candidați pentru vaccinul pe bază de ARN mesager împotriva virusului gripei aviare umane (H5N1) pentru producătorii din țările cu venituri mici și mijlocii. Inițiativa a fost lansată la 29 iulie a.c. 

Compania Sinergium Biotech, partener într-un program dezvoltat de OMS, program dedicat transferului de tehnologie pentru vaccinurile pe bază de ARN mesager (mRNA), a dezvoltat vaccinuri candidate pentru H5N1 și are în plan să stabilească dovada de principiu în modelele preclinice în acest domeniu.

Odată ce pachetul de date preclinice este finalizat, tehnologia, materialele necesare și expertiza vor fi împărtășite cu alți parteneri, deci alte companii producătoare de vaccinuri, contribuindu-se astfel la accelerarea dezvoltării unor vaccinuri candidate pentru virusul H5N1, se mai arată în comunicatul de presă. 

„Acceastă inițiativă exemplifică de ce OMS a stabilit programul « mRNA Technology Transfer Programme» - de a stimula și mai mult eforturile de cercetare, dezvoltare și producție [de vaccinuri] în țările cu venituri mici și mijlocii, astfel încât când va sosi următoarea pandemie, lumea să fie mai bine pregătită și să pună în mișcare un răspuns mai eficient și mai echitabil”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

Producătorul argentinian de vaccinuri Sinergium Biotech va conduce acest efort, această nouă inițiativă, canalizând și contribuind la demersurile Organizației Mondiale a Sănătății și ale Medicines Patent Pool (MPP), o organizație de sănătate publică ce are în vedere patentele pentru medicamente. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe