Are nevoie pisica de lapte? E în regulă să o hrănești cu resturi? Hrană umedă sau hrană uscată? Specialiștii vin în ajutorul proprietarilor de pisici, care sunt din ce în ce mai numeroși.
45% dintre gospodăriile din România au în grijă pisici, iar numărul pisoilor adoptați a crescut de la începutul pandemiei, potrivit unui raport realizat pentru Mars Petcare.
România este una dintre țările europene cu cele mai multe noi adopții de pisici, cu o creștere de 11,8% în perioada martie 2020 – februarie 2021 și cu 13,6% din martie anul trecut. De la începutul pandemiei, România se află pe locul al doilea în topul țărilor cu cele mai multe pisici adoptate, după Ungaria.
Whiskas, în colaborare cu Waltham Institute, vine în ajutorul proprietarilor de pisici cu datele celor mai noi studii despre îngrijirea felinelor.
Indiferent de vârsta sau rasa pisicii, este important ca ea să se simtă în siguranță în noul cămin. De la hrănirea cu produse speciale pentru vârsta ei și până la oferirea unui mediu prietenos, adaptarea la noul stil de viață va fi mai simplă și mai ușoară atunci când se respectă câteva lucruri esențiale.
“Pisica este un animal de companie ce are nevoie de iubire, îngrijire și atenție necondiționată. De aceea, decizia de a adopta o pisică vine cu responsabilitate și este important să urmăm sfaturile medicului veterinar pentru a-i oferi o profilaxie și o alimentație adecvate.” declară M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars Multisales Europe.
Pisicile, spre deosebire de oameni, digeră mâncarea mult mai repede, stomacul lor fiind potrivit pentru mese mai mici și mai dese, de cel puțin două ori pe zi. Contrar așteptărilor, pisicile nu trebuie hrănite cu lapte sau alte derivate din produse lactate, cu excepția laptelui matern. Dacă, totuși, au nevoie de lapte, trebuie să primească unul special, delactozat și cu un profil de aminoacizi adecvat speciei.
O dietă completă și echilibrată pentru pisici ar trebui să conțină 50% proteine, 40% lipide și doar 10% carbohidrați, explică dr. Iulian Amza. Din acest motiv nu este în regulă să le hrănim cu resturi din alimentația umană. Pisicile sunt prin definiție animale carnivore și, oferindu-le un aport dezechilibrat de macronutrienți, riscăm să le provocăm diverse tulburări de sănătate – în primă fază de natură gastrointestinală, apoi chiar afectare hepatică și renală.
S-ar putea să te intereseze și: Pisicile și sănătatea
Controversa hranei umede – pliculețe, conserve – contra hranei uscate („biscuiți”) este tranșată tot de specialistul în nutriție felină. Pisicile au nevoie și de apă, dar nu sunt obișnuite să o bea ca atare, pentru că preferă să se hidrateze din... ceea ce vânează! Însă pisicile domestice, mai ales cele de interior, rareori mai au șansa să-și prindă sigure hrana, de unde și nevoia de a le oferi nu doar un bol cu apă, ci mai ales o parte din hrană sub formă umedă. Hrana umedă este mai bogată în proteine și grăsimi, în timp ce hrana uscată are un nivel mai ridicat de carbohidrați, iar valorile nutritive indicate se pot obține prin combinarea celor două tipuri de hrană. De aceea, alimentația pisicii trebuie împărțită în mai multe porții mici, formate din ambele tipuri de hrană hrană.
Există însă și semne care de cele mai multe ori indică o problemă de sănătate a pisicii, cum ar fi lipsa de activitate, tendința de a se ascunde sau lipsa preocupării pentru igiena personală, și atunci este necesară vizita medicului veterinar. Pentru a-i oferi un stil de viață cât mai sănătos, pisicuța trebuie să beneficieze de cel puțin două sesiuni de joacă și exerciții fizice pe parcursul unei zile.
Consultarea medicului veterinar pentru a afla greutatea ideală a pisoiului este, de asemenea, importantă. O greutatea stabilă este un indicator al sănătății bune, astfel că greutatea trebuie verificată cel puțin o dată pe lună.
Vestea bună este că proprietarii de pisici din România sunt dispuși să le ofere felinelor cu care împart locuința noi sortimente de hrană, cu noi gusturi. Mai mult, raportul Mars Petcare arată că tendința este de a cumpăra hrană premium și chiar superpremium, datorită costurilor relativ ieftine pentru întreținerea unei pisici.
Citește și: Despre pisici și oameni
Despre Whiskas
Hrana pentru pisici Whiskas este pe piață din anul 1958. Whiskas colaborează cu Institutul WALTHAM®, centrul de cercetare al Mars Petcare, pentru a dezvolta în permanență produse cu o calitate nutrițională îmbunătățită. WALTHAM® este cel mai mare centru de cercetare pentru animale de companie din lume. Institutul este implicat în nutriția și sănătatea animalelor de peste 50 ani. WALTHAM® analizează datele de la zeci de mii de animale și publică analize despre hrănirea corectă a animalului de companie pentru a fi fericit și sănătos. Pentru mai multe informații despre Institutul WALTHAM® accesați website-ul: https://www.waltham.com/about-waltham.
*Raportul Ipsos comandat de Mars Petcare a fost realizat în 8 țări europene (Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Spania, Suedia, România și Ungaria), pe un eșantion total de 8,028 de respondenți, în perioada martie 2020 – februarie 2021 și 8,088 de respondenți din martie 2021. Dintre respondenți, 1,061, respectiv 1,100 sunt din România.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe