Newsflash

La graniţă

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - apr. 16 2015
La graniţă
   Ca viitor medic, mă consider norocoasă, deşi într-un mod trist. De ce? Pentru că am avut ocazia să văd, întâi de toate, cum este să te afli de cealaltă parte a practicii medicale. Cum este pe cealaltă parte a foii de observaţie. Cum este să fii în pielea pacientului, sau, mai rău, a familiei pacientului. Încă din întâiul an al studenţiei m-am confruntat cu drama internărilor în spital ale bunicilor mei, rând pe rând ajunşi la critica vârstă a bătrâneţii. Într-adevăr o dramă, căci, aşa cum se spune, nimeni nu merge la spital de plăcere.
   Nu ştiu cum voi fi eu atunci când voi fi medic, însă sunt sigură că aceste experienţe au construit fundaţia viitoarei mele conduite medicale. Au fost, într-adevăr, experienţe grele. Zile în care eram aproape de colaps. Şi aveam senzaţia că birocraţia din sistemul medical mă aducea şi mai aproape. Au fost zile în care eu însămi nu mă puteam integra în acest sistem – cu atât mai puţin s-ar fi putut descurca singuri nişte bătrâni greu deplasabili şi nu foarte lucizi sau chiar nişte oameni întregi, dar cărora le lipseşte informaţia necesară pentru a se descurca.
   Trecând prin toate acestea, am înţeles de ce trebuie să îi tratăm pe bolnavi ca şi cum am putea fi în locul lor sau chiar ajunge acolo la un moment dat. Ca şi cum lor le-ar fi mult mai greu să fie la spital decât nouă. Cum, de fapt, le şi este. Contează prea puţin că am muncit atât de mult pentru a ajunge acolo unde suntem, că am pierdut atâtea nopţi citind, că am pierdut atâţia bani cultivându-ne şi că, poate, ne-am pierdut o parte din sănătate stresându-ne, toate pentru cariera de medic. Contează prea puţin câte sacrificii am făcut. În această meserie, bolnavul este pe primul plan.
   Este la fel de adevărat că detaşarea emoţională este o condiţie esenţială meseriei de medic – sau oricărei alteia din sistemul sanitar. Fără ea nu am putea opera, investiga, autopsia sau învăţa pe cadavre încă din anul întâi de facultate. Detaşarea emoţională este necesară, în primul rând, investigării în profunzime a problemei de sănătate, pe care cineva implicat emoţional ar putea involuntar să o trateze superficial, din pură negaţie inconştientă a unei crude realităţi.
   Detaşarea emoţională şi empatia sunt însă interdependente, la un nivel atât de adânc încât de multe ori acest lucru trece neobservat. Echilibrul dintre ele este însă singurul care mai poate reabilita sau care poate menţine corectă relaţia medic–pacient. Dar, de multe ori, la un echilibru se ajunge greu. Poate că ar fi utilă organizarea unor workshopuri pe teme legate de problemele pe care pacienţii le întâmpină la contactul cu sistemul medical. Cel puţin aşa se vede situaţia de la graniţa dintre pacient şi sistemul medical, unde momentan am ocazia să mă găsesc. Cred că sistemul mai are multe probleme de rezolvat. Iar multe dintre ele nu pot fi rezolvate decât împreună cu pacienţii.
   Eu voi încerca să le fac pacienţilor situaţia mai uşoară, atât cât se poate. Voi încerca asta având credinţa că meseria de medic necesită, într-o mare măsură, calitatea şi capacitatea de a empatiza cu pacienţii. Capacitatea de a şti cum gândesc pacienţii, cum văd ei starea lor de boală, cum îşi înţeleg suferinţa şi cum se simt în legătură cu asta. Pentru că numai aşa putem ajunge la performanţă, dacă reuşim să înţelegem ce înseamnă „mă doare“, sau „mă simt rău“. Şi pentru că, de fapt, esenţa muncii noastre stă în a-i face pe bolnavi să se simtă bine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe