Newsflash
Dosar

Modele europene de remunerare a medicilor

de Dr. Mihail CĂLIN - iul. 5 2013
Modele europene de remunerare a medicilor
Un studiu* al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a analizat în 2008 diferitele metode de remunerare a medicilor generalişti şi specialişti din 14 state membre. În cazul medicilor de familie, raportul arată că tipul de remunerare nu explică mare parte din variaţia nivelului veniturilor de la o ţară la alta: deşi sistemele sunt asemănătoare, există mari diferenţe între retribuţiile doctorilor. Pentru medicii specialişti, metoda de remunerare pare să fie asociată cu variaţia între ţări a nivelului veniturilor, care sunt în general mai mari la cei liber-profesionişti plătiţi pe serviciu, comparativ cu cei din ţări unde predomină plata prin salarii.
În Franţa, majoritatea medicilor generalişti sunt liber-profesionişti plătiţi pe baza serviciilor prestate. De 15 ani, ei se pot înscrie în sistemul de gatekeeping (prin care pacienţii ar trebui să fie mai întâi consultaţi de aceştia înainte de a fi trimişi la specialist), în care consultaţiile sunt plătite semnificativ mai mult decât în mod obişnuit (în ciuda stimulentelor financiare, în 2004, doar 10% din medici şi 1% din populaţie participa la acest sistem). Unii generalişti sunt salariaţi, activând în spitale, servicii de prevenţie sau în centre de sănătate; medicii salariaţi desfăşoară şi activităţi private în spitale, pentru care sunt plătiţi de acestea pentru serviciile prestate, după reţinerea cheltuielilor legate de folosirea spaţiului şi a echipamentelor.
Aproximativ jumătate din specialişti sunt în principal angajaţi salariaţi. La salariul bazat pe vechime se adaugă plăţi pentru timpul lucrat în gardă. În anumite împrejurări, specialiştii salariaţi pot desfăşura în timpul orelor de program din spitale activităţi private, remunerate în funcţie de serviciu, dar care nu pot depăşi 30% din totalul veniturilor. Medicii din spitalele universitare sunt angajaţi ai statului care primesc salarii pentru activitatea didactică şi sunt plătiţi pe serviciu pentru tratarea pacienţilor. Specialiştii liber-profesionişti sunt plătiţi în funcţie de servicii. Unii din ei desfăşoară activităţi şi în spitalele publice, primind salarii în funcţie de numărul de ore şi indemnizaţii pentru gărzi.
Majoritatea medicilor de familie din Germania sunt liber-profesionişti şi plătiţi pe baza serviciilor, cu anumite plafoane. Asociaţiile regionale ale medicilor negociază cu fondurile de asigurări sociale de sănătate suma totală care va fi distribuită pentru serviciile acoperite. Asigurările sociale de sănătate varsă aceste sume asociaţiilor, care apoi le distribuie generaliştilor în baza unui sistem de puncte. Pentru servicii oferite pacienţilor privaţi, medicii sunt plătiţi de asigurările private şi de pacienţi, pe serviciu. Unii generalişti sunt angajaţi salariaţi care lucrează în spitale şi pot trata şi factura pacienţi privaţi, rambursând unităţile sanitare pentru folosirea spaţiului şi echipamentelor. Medicii specialişti germani sunt remuneraţi după reguli asemănătoare.
Cea mai mare parte a medicilor de familie britanici sunt plătiţi de Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) în baza unui contract negociat cu Departamentul Sănătăţii. În mod tradiţional, generaliştii au fost plătiţi printr-o combinaţie între capitaţie (reprezentând cea mai mare parte), indemnizaţii fixe (pentru înfiinţarea şi întreţinerea serviciului) şi plată pe serviciu (pentru anumite activităţi de promovare a sănătăţii, precum imunizările). Până în 2004, contractele prevedeau un „venit mediu net proiectat“ (un etalon ex ante al nivelului anual de remunerare) care includea un sistem complex de alocaţii, dar care putea diferi de suma plătită de fapt în final. Din 2004, „venitul mediu net proiectat“ a fost limitat la categorii restrânse de generalişti plătiţi prin salariu. Medicii din zone defavorizate primesc plăţi suplimentare. Medicii de familie sunt plătiţi suplimentar şi pentru calitatea serviciilor oferite în domenii precum sănătatea mamei şi copilului, planificare familială şi boli cronice (în special cardiopatie ischemică, diabet şi cancer). Plata în funcţie de performanţă se realizează şi pentru gestiunea datelor sau comunicarea cu pacienţii.
Majoritatea specialiştilor din Marea Britanie sunt angajaţi salariaţi; până în 2003–2004, aceştia primeau un salariu pe baza anilor de experinţă şi plăţi pentru orele suplimentare. Specialiştii cu normă întreagă aveau şi permisiunea de a obţine 10% din venituri din activităţi private, pentru care erau plătiţi pe baza serviciilor. De la introducerea noilor contracte, munca suplimentară efectuată de specialişti pentru NHS este mai bine remunerată, iar progresia veniturilor se bazează pe îndeplinirea unor obiective referitoare la calitatea şi eficienţa serviciilor oferite, standardele clinice şi rezultate, managementul resurselor sau munca în echipe multidisciplinare. Pentru a avea activităţi private suplimentare, specialiştilor li se cere să adere la un cod de conduită: spre exemplu, în Anglia şi Scoţia, specialiştii trebuie să lucreze patru ore în plus pe săptămână pentru NHS pentru a oferi servicii private.
În Danemarca, majoritatea medicilor de familie sunt plătiţi printr-un sistem combinat per capita (reprezentând circa o treime din remuneraţie; numărul pacienţilor este limitat) şi pe serviciu (de pildă, pentru consultaţie, examinare sau vizite la domiciliu). Ei primesc stimulente financiare pentru consultaţii destinate încetării fumatului, obiceiurilor alimentare şi controlului greutăţii. Unii medici generalişti sunt salariaţi şi lucrează în spitale publice.
Cei mai mulţi specialişti danezi lucrează în spitale publice şi primesc salarii. Un număr mic dintre aceştia pot oferi servicii private în spital timp de trei ore pe săptămână, pentru care sunt plătiţi pe serviciu. Nu există limite pentru numărul de ore pentru activităţile private desfăşurate în afara spitalului, dar puţini sunt cei care au astfel de activităţi. Unii specialişti sunt liber-profesionişti, iar cei autorizaţi de districte sunt plătiţi din fondurile de asigurări de sănătate pe serviciu. Puţini specialişti fără astfel de autorizaţie activează privat, iar veniturile le sunt asigurate prin plăţi directe de la pacienţi.
Medicii de familie din Ungaria sunt în majoritate liber-profesionişti în contract cu Administraţia Fondului Asigurărilor Naţionale de Sănătate, fiind plătiţi per capita (într-un sistem plafonat pe puncte) pentru pacienţii înregistraţi şi pe serviciu pentru cei neînregistraţi. Ei primesc şi o sumă forfetară. Sub 10% din medicii generalişti sunt angajaţi salariaţi şi lucrează în sectorul public. Serviciile private sunt permise în regim de normă parţială.
Cei mai mulţi specialişti sunt funcţionari publici salariaţi, lucrând în spitale. Salariul se bazează pe calificări şi anii de experienţă. Mulţi dintre aceştia au activităţi private şi operează în afara sistemului naţional de asigurări de sănătate, fiind plătiţi direct de pacienţi sau pe serviciu. Puţini specialişti sunt liber-profesionişti şi plătiţi în funcţie de serviciu. Plăţile informale sunt obişnuite şi pot reprezenta o parte importantă din veniturile totale ale medicilor generalişti sau specialişti.
Dr. Vincenzo Costigliola, preşedintele Asociaţiei Medicale Europene, a opinat, contactat de „Viaţa medicală”, că o comparaţie riguroasă între veniturile medicilor din diverse ţări este dificilă, în condiţiile în care, în afara serviciului la stat, lucrează şi în privat, iar în unele ţări primesc şi plăţi informale. De altfel, asemenea comparaţii sunt simpliste şi pot împinge medicii să migreze spre alte ţări. Discuţia ar trebui, spune dsa, să se concentreze pe designul sistemelor, fiecare reflectând condiţiile economice şi culturale ale ţării respective. Iar reorganizarea sistemului trebuie făcută ţinând cont, în ordine, de drepturile pacienţilor, de cele ale medicilor, de politica şi priorităţile guvernului şi de poziţia asiguratorilor.

 

*The remuneration of general practitioners and specialists in 14 OECD countries: what are the factors influencing variations across countries?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe