Dr. Sandra Alexiu a publicat, în serial, pe o reţea socială, principalele bariere birocratice cu care „ne confruntăm în lumea noastră măruntă a cabinetelor de medicina familiei”. Bariere fără de care s-ar putea face minuni.
Vreme de aproape trei săptămâni, dr. Sandra Alexiu, medic primar de medicina familiei, președinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, a publicat, în serial, pe o reţea socială, principalele bariere birocratice cu care „ne confruntăm în lumea noastră măruntă a cabinetelor de medicina familiei”. Bariere fără de care s-ar putea face minuni.
CARTE DE VIZITĂ:
● Medic primar MF, formator MF, formator promovarea alăptării (UNICEF), președinte AMF-B
● Membru în Grupul de Vaccinologie al SNMF, membru Wonca Europe, ESPID, EURACT, membru de onoare al Societăţii Române de Microbiologie
● Autor e-learning
Ce aţi dorit să transmiteţi prin intermediul acestor postări?
Scopul serialului meu a fost să arăt jungla birocratică prin care trebuie să navigheze zilnic toţi medicii din sistem. Fiecare dintre noi, cei care avem un contract cu Casa de Asigurări, avem drepturi, dar mai ales obligaţii. Orice act medical trebuie să aibă o finalitate. Dacă un medic te consultă, tot el trebuie să-ţi prescrie și reţeta compensată, concediul medical și trebuie să răspundă prin scrisoare medicală medicului de familie.
Sunt frecvente situaţiile în care pacienţii nu le primesc?
Sunt! Cele mai multe sunt cele în care pacientul e internat pentru o infecţie, e tratat în spital, iar după ce este externat, trebuie să-și continue tratamentul acasă până la încheierea curei. În realitate, iese cu un bilet de externare, eventual și cu o scrisoare – nu toţi dau scrisori medicale – și i se spune să meargă la medicul de familie pentru reţetă. Dar la medicul de familie nu ajunge instantaneu, după ce a ieșit din spital. În primul rând, sistemul informatic nu te lasă pe tine, medic – indiferent de specialitate –, să ai un serviciu medical exact în ziua externării. Dacă eu îi acord un serviciu în aceeași zi, mi-l taie și îmi este imputat.
Și pacientul ce vină are? El ce poate să facă?
Trebuie să fie și el atent să primească, pe lângă biletul de externare, scrisoarea medicală, reţeta compensată și concediul medical dacă e salariat. În caz contrar, el poate să-l dea oricând pe medic în judecată că nu și-a încheiat actul medical. Eu nu am voie să transcriu reţetele date de alţi medici. Medicul de familie nu este secretarul altui medic, fie el din spital sau nu.
De ce credeţi că se întâmplă asta?
Pentru că nu sunt cunoscute prevederile contractului și se pornește eronat de la expresia: asta e treaba medicului de familie. Dar când se spune „asta e treaba lui”, se discută și despre vaccinare, și despre programele de prevenţie, și despre monitorizarea după externare, plus multe alte activităţi din curriculum. NU se cunoaște magnitudinea activităţii pe care o desfășurăm noi, dar nici limitările acesteia.
Pe de altă parte, se tot spune că medicul de familie nu face mai nimic.
Da, din păcate, mai tot timpul aud asta. În realitate, medicul de familie are foarte multe de făcut, chiar multe care nu ţin de el. Iată, de exemplu, o absurditate: să se ceară adeverinţă de la medicul de familie că o persoană e aptă pentru ceva. Aptitudinea este un atribut al medicului de medicina muncii. El verifică o persoană dacă este aptă sau nu pentru o activitate. Legislaţia prevede clar ce explorări sunt necesare pentru fiecare ocupaţie. Eu doar trebuie să-i dau o adeverinţă cu istoricul și tratamentele pe care pacientul le face, pentru ca evaluarea medicului de medicina muncii să cuprindă toate aspectele.
Dar există reguli clare pentru fiecare specialist.
Așa e. Și regulile nu le-am făcut noi, nu ne plac nici nouă, dar sunt impuse de Casa de Asigurări prin contract: cel care plătește servicii are dreptul să pună și condiţii pentru decontare.
Poate că unii medici nu sunt la curent cu ele.
Poate, dar cei care completează documentele ar trebui să fie. Ei ar trebui în permanenţă instruiţi. Nu doar cu ceea ce au de făcut, ci și cu noutăţile care apar, pentru că se schimbă tot timpul. Dar nimeni nu face asta. Noi, pentru că suntem păţiţi cu amenzi și cu controale, ne facem singuri instructajele, în simpozioane online, în conferinţe, pe grupurile noastre de comunicare.
În postările dumneavoastră aveţi o parte importantă legată de gravide.
Da, problema cea mai importantă în acest moment este legată de gravide. Atenţie, suntem într-o ţară în care natalitatea a scăzut dramatic, consultaţia prenatală se face foarte greu și foarte rar. Se face mai ales în orașele universitare, unde există destui medici ginecologi, clinici, laboratoare și gravidele pot fi luate în evidenţă. În realitate, consultaţia prenatală nu se face conform protocolului publicat în Monitorul Oficial. Acolo unde măcar se face, nu se respectă nici cele mai elementare reguli de circuit.
Din câte știu, avem o legislaţie bună în acest domeniu.
Așa este, avem o legislaţie foarte bună, extrem de protectoare pentru mamă și copil. Sarcina este îngrijită după un protocol* care a fost republicat în 2021. În acest protocol scrie foarte clar: cine ia în evidenţă gravida, ce analize are de făcut, plus faptul că aceste explorări de tip nou – ecografie, dublu test, amniocenteză... –, care până acum zece ani nu erau posibile, acum sunt decontate prin program naţional.
Atunci unde este problema?
Ca toate acestea să fie decontate, gravida trebuie să fie luată în evidenţă de un medic obstetrician dintr-un spital sau cabinet care are contract cu Casa. Potrivit legislaţiei actuale, nu este nevoie de bilet de trimitere sau internare ca gravida să poată beneficia de analizele respective – a se vedea anexa 13 din contractul-cadru.
Și nu se respectă acest lucru?
Din păcate, nu! Femeile acestea sunt puse pe drumuri ca să primească bilete de trimitere sau de internare de la medicul de familie pentru toate explorările care li se fac. Personal, am cereri de acest fel uneori și de două ori pe lună: un bilet pentru analize, unul pentru ecografie. Aceste bilete sunt verificate chiar de la poarta spitalului: nu le ai, ori pleci acasă, ori rămâi să le faci cu plată.
Casa de Asigurări știe asta?
Știe. Eu am reușit să conving în decursul a doi ani două paciente să facă sesizări la Casă. Anul trecut, una dintre ele, aflată în evidenţa unei importante maternităţi din București, a făcut sesizare că nu a fost primită să facă analize fără bilet de trimitere. Răspunsul de la Casă a fost clar în favoarea ei: are dreptate, nu are nevoie de bilet de trimitere. A mers cu răspunsul înapoi la maternitate, dar a fost respinsă pe motiv că ei nu sunt „impresionaţi de hârtiile acelea, să vină cu bilet de trimitere”. Pacienta s-a întors la mine și a început să plângă: „Vă rog să nu mă mai puneţi pe drumuri, pentru că nu mai pot”. I se umflaseră picioarele. Asta este totală lipsă de respect pentru pacienţi.
A doua a păţit la fel?
Poate chiar mai rău! Fiind luată în evidenţă la o altă maternitate importantă din Capitală, gravida nu a mai așteptat să-și ia bilet de la mine, pentru că îmi citește postările. Și-a descărcat din postarea mea documentul de la Casa Naţională, unde scrie că nu-i nevoie de bilete, și legea și s-a dus la maternitate, unde era programată. Pentru că nu le avea, a fost respinsă și i s-a cerut să revină cu biletele: unul pentru ecografie, unul pentru analize. A venit la mine și i-am dat biletele. A dat telefon la maternitate, dar i s-a spus că a pierdut programarea și nu mai poate fi primită atunci. Problema este că pentru testul respectiv există o fereastră de oportunitate – undeva între 12 și 15 săptămâni de sarcină. Unde să se mai programeze atât de repede, pentru că și la privat e plin? E bine că avem gravide, dar dacă le punem pe drumuri să nu ne așteptăm să fie consultate în timpul sarcinii.
*https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/246408
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe