Codul de Deontologie Medicală stabilește, în Capitolul V, „Activităţile conexe actului medical”. Ele trebuie cunoscute și respectate, întrucât abaterile de la normele stipulate pot atrage sancţiuni.
Medicul este obligat să elibereze doar acele documente ce sunt permise de lege și care atestă în mod real situaţia medicală a pacientului, așa cum informaţiile au fost prezentate de către acesta din urmă, se arată în articolul 35. De altfel, infracţiunile de fals sunt pedepsite drastic de lege, iar medicul are obligaţia de a fi diligent în legătură cu datele pe care le consemnează în foaia pacientului.
Bineînţeles, răspunderea profesionistului din sectorul medical nu va fi antrenată în situaţia în care pacientul a utilizat date false, iar medicul nu a putut să constate acest lucru. Documentele medicale rezultate în urma consultării ori tratării pacientului, întocmite de profesionistul din sectorul medical, se vor limita doar la specialitatea și competenţa profesională a medicului (articolul 36).
Mai mult decât atât, așa cum bine știm, toate procedurile medicale trebuie consemnate în documente adecvate înregistrării activităţii respective, fiind astfel întocmit un înscris medical. În același timp, potrivit articolului 37, medicul este obligat, legal și profesional, să aibă în vedere respectarea regulilor de igienă și profilaxie. Totodată, are obligaţia de a semnala încălcarea acestora persoanelor care nu le respectă.
Există, de asemenea, și o obligaţie morală (dar nu legală) de a sesiza organele competente privind orice situaţie care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică. Potrivit art. 38, medicul care află/știe despre comiterea de către colegi a unor fapte care, în opinia sa, reprezintă erori profesionale va informa autorul faptei prin intermediul unei scrisori medicale.
Dacă eroarea nu este corectată sau dacă medicul apreciază că măsurile adecvate situaţiei nu au fost luate, el are obligaţia de a sesiza corpul profesional, cu menţiunea faptului că nu trebuie să fie făcute publice datele obţinute. Bineînţeles, referitor la publicarea datelor, aici trebuie avute în vedere excepţiile prevăzute de normele legale aflate în vigoare.
Citiți și: Programul de leadership, la bilanţ
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe