Un studiu recent a examinat asocierile dintre migrene și boala Alzheimer, precum și alte forme asociate de demență.
Oamenii de știință de la Universitatea Waterloo, din Ontario, Canada, au făcut o amplă analiză, în care au inclus 679 de participanți cu vârste peste 65 de ani. Participanții au oferit informații studiului prospectiv de cohortă „Manitoba Study of Health and Aging”, iar aceste date au fost folosite ulterior.
Cercetătorii canadieni au avut acces la informațiile referitoare la istoricul medical de migrene al acestor participanți. Au fost evaluate asocierile dintre migrene și factori precum vârsta, sexul participanților, educația și antecedentele de depresie – toate acestea fiind etiologii ale demenței și ale diferitelor subtipuri de demență, precum boala Alzheimer și demența vasculară.
Analiza oamenilor de știință, în care s-au aplicat multiple modele și s-a ținut cont de numeroase variabile, a scos la iveală asocieri importante între migrene și demența, respectiv maladia Alzheimer.
Mai precis, probabilitatea de a avea migrene a fost de aproape trei ori mai mare la persoanele cu demență, comparativ cu cele care nu erau diagnosticate cu această maladie. Probabilitatea de a suferi de migrene a fost de peste patru ori mai mare în cazul participanților cu Alzheimer, decât la cei fără această boală, potrivit Medical News Today.
Autorii studiului au tras concluzia că „migrenele au fost un factor de risc semnificativ pentru demență și Alzheimer și demență, indiferent de etiologie”. Cu toate acestea, studiul nu a identificat o asociere cu demența vasculară. „În ciuda mecanismelor vasculare implicate în fiziologia migrenelor, acestea nu au fost asociate în mod semnificativ cu demența vasculară în acest studiu”, mai spun oamenii de știință, potrivit sursei citate.
Noi terapii promițătoare în combaterea migrenelor
În ultimul an, au apărut primele terapii țintite în tratarea migrenelor. Oamenii de știință au adus descoperit că anticorpii monoclonali anti CGRP pot fi de folos în tratarea migrenelor. „Moleculele CGRP (Calcitonin Gene Related Peptide) sunt neuropeptide descoperite încă de acum 35 de ani. În ultimii 15 ani s-a studiat și dovedit efectul vasodilatator al acestora și rolul lor în declanșarea și întreținerea migrenei”, spune dr. Bogdan Pană, medic neurolog, care a fost prezent la Congresul Societății Internaționale a Cefaleei de la Dublin, care a avut loc între 5 și 8 septembrie.
O altă metodă promițătoare este neuromodularea făcută prin stimulare electrică transcutanată a nervului trigemen. Există chiar un dispozitiv de neurostimulare aprobat FDA pentru tratarea migrenei în acut și în prevenție „Neuromodularea este o tehnică prin care se poate acționa electric sau chimic, cat mai țintit posibil la nivelul sistemului nervos central sau periferic, în scopul influențării activității acestora. Epoca modernă a neuromodulării a început în anii 1960 odată cu utilizarea DBS (deep brain stimulation) pentru tratarea durerii cronice. În prezent, neuromodularea (invazivă sau non-invazivă) este indicată în tulburări de mișcare, epilepsie, reabilitare medicală sau psihiatrie”, a explicat medicul neurolog Bogdan Pană.
Sursa foto: Shutterstock
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe