Newsflash
Știri

Mesajul prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, de Ziua Mondială a Astmului

de Florentina Ionescu - mai 5 2020
Mesajul prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, de Ziua Mondială a Astmului

Ziua Mondiala a Astmului, marcată în fiecare an în 5 mai, este organizată de Iniţiativa Globală pentru Astm (GINA, Global Initiative for Asthma), pentru a crește gradul de conștientizare asupra astmului și a îngrijirii pacienților cu această boală.

Președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), prof. dr. Ruxandra Ulmeanu (foto mai jos), a publicat un mesaj video cu această ocazie, pentru ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este depistarea precoce a astmului.

astm ruxandra ulmeanu prezentare 5 mai 2020

„În ceea ce privește Ziua Mondială a Astmului, SRP are peste 14 ani de tradiții. De ce? Pentru că necesitatea educării publicului larg este esențială pentru astmul bronșic. Niciodată nu ai cum să știi cât de mult valorează respirația până în momentul în care începi să înțelegi că nu poți respira”, a declarat profesorul Ruxandra Ulmeanu.

Despre Ziua Mondială a Astmului, președinta SRP spune că este un proiect anual organizat de GINA, în scopul educării publicului larg. GINA celebrează împreună cu statele din întreaga lume Ziua Mondială a Astmului.

Ruxandra Ulmeanu

„Stop deceselor cauzate de astm! Este ceea ce spune laolaltă. Este sloganul acestei zile mondiale a astmului. Este lucrul esențial care trebuie înțeles vizavi de necesitatea unui control adecvat al astmului printr-un tratament adecvat”, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Aceasta spune că mesajul esențial din acest an și, în general, mesajul referitor la tot ce înseamnă astm – „Stop deceselor cauzate de astm!” – este datorat faptului că simptomele sunt prezente nu în fiecare zi:

„Aceste crize de astm sunt prezente intermitent. Atunci pacienții trebuie făcuți să înțeleagă că nu trebuie să își administreze tratamentul doar când au simptome sau exacerbări ale astmului, ci trebuie să își trateze inflamația, deci trebuie să își ia tratamentul în fiecare zi”.

Sloganul de anul acesta

Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai. Potrivit site-ului oficial al GINA, din acest an, Ziua Astmului va fi marcată în 5 mai de acum înainte.

Vizual Ziua Astmului

Evenimentul, organizat de Inițiativa Globală pentru Astm (Global INitiative for Asthma sau GINA), are ca obiective atragerea atenției asupra astmului, îmbunătățirea calității îngrijirii persoanelor cu această afecțiune și asigurarea tratamentului adecvat în fiecare etapă a afecțiunii. Sloganul din acest an este „STOP deceselor cauzate de astm!”.

Societățile profesionale fac front comun

În contextul pandemiei de COVID-19, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrag atenția asupra cum afectează această situație excepțională persoanele care suferă de astm.

„Este extrem de important ca pacienții cu astm să evite în această perioadă complicațiile și să fie foarte responsabili în ceea ce privește tratamentul. Îi rog să nu își întrerupă terapia. Și mă refer atât la medicația inhalatoare care cuprinde și corticoizi inhalatori, cât și la agenții biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viața pacientului”, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele SRP.

Potrivit acesteia, în contextul pandemiei de COVID-19, conceptul de prevenire a complicațiilor are acum o nouă dimensiune.

„Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă și ventilație asistată”, a conchis dr. Ruxandra Ulmeanu.

Viața cu astm

De Ziua Mondială a Astmului, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu (foto), a vorbit despre această afecțiune. El este și co-organizatorul unui proiect intitulat „Viața cu Astm” și a ținut să precizeze de ce este important pentru pacienții cu astm să existe un astfel de proiect.

„Proiectul a început în ideea că, la fel ca în orice altă patologie, aveam nevoie de informații și aveam nevoie de lucruri spuse de specialiști, de a aduce în atenția publicului și în atenția posibililor pacienți informația despre astm. Nu am fost singurul care s-a implicat în acest proiect și am avut alături și alți parteneri: Caravana cu Medici și CSM București, echipa feminină de handbal”, a declarat în această dimineață Radu Gănescu, președintele COPAC, în cadrul unui interviu de la Pacientul 2.0.

radu ganescu COPAC

Acesta a subliniat că un pacient care este diagnosticat la timp, care este tratat corespunzător poate duce o viață normală. Totodată, Radu Gănescu a amintit că informația medicală este extrem de importantă, însă dincolo de aceasta, implicarea medicului de familie este un element esențial în abordarea pacientului cu astm.

„Un alt lucru foarte important pe care ar trebui să îl ținem ca o regulă de viitor: implicarea medicului de familie și echipei multidisciplinare de care pacientul are nevoie. Noi trebuie să scoatem acești pacienți din spitale – e bine să te duci la spital să fii monitorizat, să fii controlat, să ți se verifice starea de sănătate, dar în același timp să nu uităm că e foarte confortabil să stai în locuință, să poți să discuți cu medicul online, prin telemedicină, lucru care îți crește calitatea vieții și îți crește confortul”, a mai spus astăzi Radu Gănescu referitor la pandemia de COVID-19 și la implicarea medicilor de familie în managementul pacienților cu astm.

Chiar dacă pacienții sunt în imposibilitatea de a merge la spital, ei sunt monitorizați și supravegheați de medicii de familie, mai spune președintele COPAC.


Notă autor:

Foto: SRP, www.facebook.com/ganescuradu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe