Newsflash
Știri

Mesajul CMR, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

de Dorina Novac - iul. 28 2021
Mesajul CMR, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, Colegiul Medicilor din România dorește să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate.

Ziua de 28 iulie a fost declarată, încă din 2008, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, la inițiativa Alianței Mondiale pentru Hepatită. Tema de anul acesta este Hepatita nu poate aștepta!, pentru că nici pacienții cu hepatită nu pot aștepta.

hepatite

La fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită, au precizat reprezentanții Colegiului Medicilor din România.

Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C un număr de 48 de cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234).

„Din păcate, însă, evidențele sugerează că nu este vorba de o îmbunătățire a situației, ci, din contră, o deteriorare, pentru că numărul de cazuri a fost mic doar din cauza testării reduse”, se arată într-un comunicat de presă.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România cere tuturor factorilor implicați să depună eforturi pentru creșterea testării și diagnosticării cazurilor de hepatite și pentru asigurarea de tratament de ultimă generație pentru pacienți.

„Hepatitele, în special B și C, reprezintă o amenințare gravă și puternică la adresa sănătății publice. Este îngrijorător faptul că, din informațiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european și chiar global, majoritatea covârșitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticați. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament, speranța de viață scade considerabil. Astfel, prevenția, diagnosticarea și tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în țara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost și mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenţei, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populaţia eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecţiuni hepatice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe